"Jag blev hängig och deppig efter beslutet"

SPORTBLADET

Förra landslagsspelaren om den tunga tiden efter skadebeskedet

KUNGSBACKA. Insikten efter läkaren Leif Swärds ord var som ett slag i ansiktet.

Johanna Almgren, 30, tvingades i höstas avsluta sin fotbollskarriär på grund av skador.

– Jag var otroligt hängig och deppig, säger hon i podden Women Only.

Nu laddar den före detta landslagsspelaren om för ett unikt uppdrag.

Kungsbacka DFF har bara funnits sedan 2013 då klubben tog över Tölö IF:s plats i seriespelet (Elitettan i år) efter en unikt konstruerad lösning. I Kungsbacka DFF behöver kvinnorna och tjejerna inte slåss om sponsorpengar och utrymme med manliga lag.

Det är här söder om Göteborg som Johanna Almgren, med 48 landskamper, börjat en ny karriär som tränare. Som assisterande har hon med sig Stina Segerström, också hon före detta landslagsspelare.

"Kundsbackamodellen", som klubben verkar efter, handlar om att samla upp talanger i närområdet i norra Halland med hjälp av en akademi.

– Man gör en satsning på tjejsidan och det är häftigt att få vara en del av den, säger Johanna Almgren.

Knäna höll inte längre

Men allra helst hade hon fortsatt att spela fotboll själv. Efter hennes sjätte knäoperation i fjol var det dock stopp. Hon tvingades ge upp efter ett besök hos läkaren Leif Swärd.

– Det var tungt när jag såg hans blick och när vi pratade om det. När han sa "vad har du funderat på att göra efter fotbollen" förstod jag och det var som en riktig lavett i ansiktet, säger Johanna Almgren.

Tiden efter insikten i oktober var svår.

– Det är en sorg för mig att inte kunna göra det jag älskar mest av allt, säger hon och fortsätter:

– Jag låste in mig, jag låg i stort sett och tittade upp i taket och undrade vad som hände.

I podden Women Only berättar hon också att sorgen efter hennes far Kjell, som gick bort i cancer 2011, fortfarande är tung.

– Kvällarna är jobbiga när stillheten och tystnaden lägger sig. Då kommer mycket tankar. Jag känner att jag bär mycket inom mig och man klarar inte det som människa hur länge som helst.

– Jag vill bearbeta det, men det får komma när de lugnat ner sig lite. Då kommer jag vilja prata med någon. Även om det här med fotbollen. Det är en dubbel sorg.

"Känsla av att Pia gillade mig"

Det var dock efter faderns död som hon spelade sin bästa fotboll i landslaget. Pressen och kraven försvann för hon visste att det värsta redan hade inträffat. När Pia Sundhage tog över landslaget efter OS 2012 kände Johanna Almgren att hon hade en fin möjlighet att etablera sig på allvar.

– När Pia tog över kände jag att jag hade en stor chans och jag fick känslan av att hon gillade min spelstil. Det väcktes något nytt inom mig, säger Johanna Almgren.

Göteborgsspelaren tvingades dock avstå EM på hemmaplan 2013 på grund av sina svåra broskproblem.

I intervjun berättar hon om kärleken till fotbollen, autografen som Lotta Schelin fixade och så ger hon sin syn på den debatt och de krav kring vikt som Pia Sundhage satte i fokus efter sitt inträde i landslaget.

Johanna själv hade för låg fettprocent.

– Det var inget som jag hade känt av. Men jag började äta mer fet fisk och försökte höja det värdet, berättar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM