Halfvarssons oro inför världscuppremiären

Foto: Terje Bendiksby / TT

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

RUKA. Calle Halfvarsson hoppas att de ändrade träningsupplägget ska få det att lossna.

Men de mystiska magproblemen blir han inte av med. 

– Det känns som att det är min största motståndare i vinter, säger stjärnan. 

Calle Halfvarsson har haft struliga säsonger bakom sig. Om det inte har varit stavbrott eller vurpor har det varit sjukdomar eller dålig form. 

Men inför världscuppremiären i finska Ruka tror 29-åringen att det kommer att lossna. Ett nytt, lite mer kontrollerat, träningsupplägg hoppas han är nyckeln. 

– Vi har haft ett litet annorlunda upplägg med lite mer koll på pulszoner, innan det har det varit mer fritt, säger Halfvarsson och fortsätter: 

– Det är några grejer som vi tror mycket på, att det kan vara lösningen. Det har blivit lite för mycket tävlande och jag har blivit för ivrig i träningen tidigare. När jag är i form är det lätt att jag drar iväg och tränar för hårt. När man väl blir i dålig form tänker man att man är för dålig så man måste träna mer. Så kommer man in i en ond cirkel och så blir det bara skit av allt. Vi har lite planer för att vi inte ska hamna i de situationerna igen. 

Men det är ett problem som Halfvarsson inte blir av med. Den mystiska magåkomman som plågar honom till och från dök bland annat upp under Tour de Ski i fjol och tvingade honom att bryta tävlingen.

”Är chanslös”

Trots flera tester vet Halfvarsson fortfarande inte vad som är fel. 

– Det har varit mycket funderingar om det är en blindtarm. Men vi vet inte riktigt. Om det är otur eller varför jag får dem vet vi inte. Helt plötsligt kommer det och då får jag ont i magen en vecka och då kan jag inte göra annat än att ligga i sängen. Det är speciella problem jag har, när magen väl strular är jag chanslös, säger han och fortsätter: 

– Jag har fått det en gång i sommar, men det känns som att jag har mer kontroll på det nu. När jag fick det senaste var jag inne på sjukhuset och hoppades få svar, men det hittade inte vad det är då heller, det är frustrerande att det inte finns någon lösning på det.

Är du orolig att det ska ställa till det även i vinter? 

– Ja, det känns som att det är min största motståndare i vinter, min egen mage. Jag blir riktigt sjuk och blir sängliggande i upp till en vecka så det tar ju fruktansvärt hårt.

Calle Halfvarsson vann 15-kilometersloppet i Bruksvallarna under Sverigepremiären förra helgen, men bröt staven i sprintfinalen. Under världscuppremiären i Ruka väntar sprint på lördag och 15 kilometer klassiskt på söndagen.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Kallas väg till VM 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM