André Myhrer

”Beklämmande att ta del av hans historia”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

André Myhrer är redo för en ny säsong efter OS-guldet.

Inför slalompremiären berättar han om beslutet att skrota storslalom – och sitt engagemang för ensamkommande barn.

– Det blir väldigt personligt när jag har någon inom familjen, säger han.

André Myhrer uppfyllde sina drömmar när han fick kliva överst på pallen i Pyeongchang. När hans 15:e världscupsäsong nu drar igång i Levi har han haft svårare än tidigare att ladda om. 

– Det är väl inte samma sits att komma en säsong som olympisk guldmedaljör. Den största skillnaden är att jag har känt är att det har varit tuffare att dra igång, motivationsmässigt. Jag har fått gräva djupare, det är inte det att motivationen inte har funnits där, säger han. 

Utan VM på hemmaplan i Åre i februari hade det varit ännu svårare för Myhrer.

– Jag tror definitivt att det hade varit tuffare annars. Det hade ju varit ett VM på någon annan ort, men just av den anledningen blir det ändå lättare, säger han.

”Väldigt beklämmande”

Myhrer tog ett längre uppehåll än tidigare och har under sommaren fokuserat på andra saker. Som att engagera sig för ensamkommande barn. 

– Det är något som jag stötte på i våras genom Idrottsuppropet, så jag tog kontakt med organisationen ”Vi står inte ut” som har gjort ett jättearbete. Det var något jag verkligen ville ställa mig bakom, säger Myhrer. 

Anledningen till att Myhrer engagerat sig i frågan är att hans frus syster har tagit hand om en 15-årig pojke från Afghanistan. 

– Det har varit väldigt beklämmande att få ta del av hans historia och vad han har fått uppleva under de tre åren han har varit i Sverige, säger Myhrer och fortsätter: 

– Det har varit en jätte, jättelång process innan man ens har hunnit fått något svar från någon. Då har man hunnit komma in i samhället, han har börjat gått i skolan och lärt sig spåret. Och sen då efter tre år att du inte ska få stanna, det är helt bedrövligt. Den processen måste ju gå mycket snabbare. Men vi hoppas att det blir klart snart. Men han är bara ett livsöde av alla som har kommit under den här perioden.

”Dags att lyssna”

Tidigare säsonger har Myhrer satsat på både slalom och storslalom, men i år väljer han att lägga allt krut på favoritdisciplinen.

– Det växte fram mer och mer och jag kom fram till att jag inte kommer att orka hålla i två grenar och vara där jag vill vara. Det är dags att lyssna på kroppen och inte bara köra huvudet i väggen. Det blir ett lite lättare schema och jag kommer att känna mig förberedd när jag står på start i slalomen och slippa den där stressen att man inte riktigt är redo.

Herrarnas slalom körs på söndag med första åket 10.00 och andra 13.00.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför ”sågar” inte Pillan som Blomqvist: – ”Vi är olika karaktärer”

ÄMNEN I ARTIKELN

André Myhrer

Alpint

Världscupen i alpint