Att tänka på när du rider ute

Att rida ute i skog och mark är den bästa naturupplevelsen som finns! Hästen kan ta sig fram nästan var som helst och kan man komma närmare naturen än på en häst?

Kunskapsmässigt måste man kunna grunderna för ridning men man måste också använda mycket sunt förnuft. Till det kommer att nästan alla hästar blir mycket piggare och mer framåt när man rider ut än när man rider i ridhus.

När man rider ut i grupp är det viktigt att hålla ordentligt avstånd till hästen framför. Rider man förnära varandra finns dels risken att hästen kan bli sparkad av den framför och dels risken att man rider på den andre hästen om den stannar eller saktar in.

Skritta alltid på lång tygel, annars kan du förståra hästens gång. Naturligtvis skall man alltid korta upp tyglarna om man skall rida över en väg eller så. I trav och galopp rider man alltid med korta tyglar. När man travar ute skall man alltid rida lätt och när man galopperar skall man alltid stå i lätt sits för att inte störa hästens ryggmuskulatur. I uppförs- och nedförsbackar skall man alltid stå i lätt sits. Håll gärna i manen så står du stadigt och bra utan att dra hästen i munnen.

Var uppmärksam på hur hårt eller mjukt underlaget är. Väldigt många hästar blir halta för att de rida på för hårda underlag. Hästen måste vara tränad för det underlag den rids på, annars kan den dra på sig skador.

Visserligen har vi allemansrätt här i Sverige, men man skall ändå alltid tänka på var man rider. Man får inte rida på andras tomter, i skidspår eller över sådda åkrar. Hästen räknas ungefär som cykel, d.v.s. högertrafik och man skall rida och cykla på vägen, inte på trottoaren. Tänk också på att visa hänsyn, det finns en del människor som är rädda för hästar.

Eva Eternell Hagen

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN