”Jag har stor skuld i att Alsgaard hoppar av”

SPORTBLADET

Inge Bråten i exklusiv intervju med Sportbladet om bråket i skidlandslaget: ”Jag var beredd att avgå”

Foto: NORSKA DUON SPRICKER I dag, på sportbladet.se, talat förbundskaptenen Inge Bråten ut om Thomas Alsgaards avhopp i det svenska skidlandslaget.

Sent i går kväll kom chockbeskedet att Thomas Alsgaard hoppar av skidlandslaget.

I en stor intervju med Sportbladets Johan Flinck avslöjar Inge Bråten att han var beredd att avgå efter Alsgaards avhopp.

– Jag har en stor skuld till att Thomas nu hoppar av. Jag frågade mina överordnade de ville ha mig kvar eller om de ville hitta någon annan, säger Bråten.

Förbundskaptenen talar också ut om varför Alsgaard hoppar av, vad han och Alsgaard inte varit överens om och sina egna misstag.

Foto: Inge Bråten: ”När en av mina killar hoppar av måste ju också min roll granskas”.

Det var i går kväll det framkom att Thomas Alsgaard hoppar av som herrtränare i det svenska längdskidlandslaget med exakt en månad till VM i Sapporo.

Hur länge har du känt till att Alsgaard ville sluta, Inge Bråten?

– Detta har varit på gång sen Tour de Ski. Jag har varit med i den här processen i 14 dagar nu.

Bråten avslöjar för sportbladet.se att han varit beredd att avgå från sin post som förbundskapten efter Alsgaards avhopp.

– När han väljer att hoppa av så måste ju min ställning, som hans chef, också utvärderas. Jag har bett förbundet titta på om det är mitt fel att Thomas hoppar av och om det bara är Thomas som ska sluta eller jag också bör sluta; eller om bara Thomas ska vara kvar eller bara jag vara kvar.

– Nu kan det låta som om vi har haft en konflikt men mitt svar på det är att vi är två personer med starka viljor som diskuterar saker, och om man inte diskuterar saker så kommer man heller ingenstans sportsligt. Att kunna diskutera saker är en styrka och inte en svaghet.

”Kan bara beklag”

Har Thomas ställt ett ultimatum om att det måste bli han eller du?

– Nej, det har han inte, och det har inte jag heller. Jag kan bara beklaga att Thomas slutar. Jag hade väldigt gärna sett att han fortsatt för det råder inga tvivel om att han har väldigt mycket att tillföra, inte minst med sina erfarenheter som toppåkare. Att Thomas försvinner är en förlust för oss.

Vad är det som ni inte har varit överens om på sista tiden?

– Det är inget konkret. Vi kan vara oeniga om laguttagningar och hur träningläger ska genomföras. Men jag ser det som en styrka att kunna diskutera sådant här för att komma fram till bästa möjliga resultat. Det skulle vara konstigt om vi hade haft samma uppfattning om allt som rör skidsporten. Det har jag inte heller med Joakim Abrahamsson (ansvarig för damerna).

Det låter ju som om Alsgaard hoppar av för att han inte är överens med dig i olika saker?

– Då tycker jag att du drar det väldigt, väldigt långt. Det kan vara en liten del i det men huvudorsaken till att han hoppar av är frustrationen han känner över att inte få tillräckligt med tid till landslaget. Och samtidigt som han är i landslaget har han dåligt samvete för sitt andra jobb med ledarskapsutveckling. Han är ju bara deltidanställd i landslaget. Han har hamnat mellan två stolar och känner att han inte kan göra ett fullgott jobb någonstans.

– Samtidigt har jag väl krävt att han måste vara med mer än vad han varit, och ta ansvar för mer än det han tagit ansvar för. Men han har ju rätt enligt sitt kontrakt att jobba på det sättet han jobbat på.

– Förstå mig rätt nu: jag kräver väldigt mycket av de som är med i mitt system och detta är kanske inte förenligt med den deltidsanställning han haft.

”Lika bra han hoppas av nu

Men det känns ju som om att det hänt någonting nu som får honom att hoppa av annars hade han väl kunnat härda ut en dryg månad till över VM?

– Så som det blev nu var det en riktig tidpunkt både för Thomas och laget. Hade Thomas fortsatt över VM hade hans frustration kunnat påverka laget och då är det lika bra att han hoppar av nu.

– Det här har byggts upp över tid hos Thomas. Han känner att han inte fått göra det jobb gjort som han ville i landslaget samtidigt som jag inte gett honom möjligheten att bedriva jobbet på det sättet han ville göra.

– Jag tar på mig en stor skuld till att Thomas nu hoppar av.

Enligt uppgifter i svensk press ska du och Tomas vara osams?

– Att jag och Thomas skulle ha en konflikt är en direkt osanning, men att vi har olika åsikter om saker inom skidsporten är det ingen tvekan om. Men det hade jag även när jag tränade honom 1993-94 och så menar jag att det ska vara för det är då vi driver saker framåt.

Och detta är inte orsaken till att han hoppar av nu?

– Nej, det är inte orsaken till att han hoppar av nu.

Är du beredd att hoppa av nu?

– Nej, nu behövs jag mer än någonsin. Men jag har som sagt bett förbundet utvärdera min roll. När en av mina killar hoppar av måste ju också min roll granskas.

– Jag frågade om de var nöjda med mitt jobb och ville ha mig kvar eller om de inte ville ha det och försöka hitta någon annan. Beskedet var att de var nöjda med mig och vill att jag absolut skulle fortsätta.

Har förbundet tidigare erbjudit Alsgaard en heltidsanställning?

– Nej, och har han heller inte varit intresserad av det. Men vi borde nog ha försökt heltidsanställa honom.

Hade det funnits pengar till det?

– Ja, om man hade tagit pengar från något annat. Jag ser det nu som en felprioritering att vi inte lyckades heltidsanställa Thomas. Vi behöver bli en mer professionell organisation i framtiden och knyta upp de allra bästa fullt ut.

Alsgaard har jobbat 30-40 procent med landslaget.

– Han har gjort väldigt mycket gott för det svenska landslaget under sina 1,5 år som tränare. Det råder det inga tvivel om.

Nu kräver Bråten en större satsning av förbundet.

– Till nästa år måste vi heltidanställa en herrtränare och förhoppningsvis också en sprinttränare, även han på heltid.

”Ingen överraskning för åkarna”

Har du pratat med Thomas nu?

– Nej, jag har inte pratat med honom sen han tog beslutet mitt på dagen i går.

Hur skulle du beskriva din relation till Alsgaard i dag?

– Den är inte mycket annorlunda nu än vad den varit tidigare. Vi är vänner och det kommer vi fortsätta att vara. Jag har ett fint förhållande till Thomas men man får skilja på det privata och det jobbmässiga. Jag har ett bra förhållande till honom även jobbmässigt, men det har blivit svårt då han har en deltids- och inte en heltidstjänst och jag är en tränare som kräver väldigt mycket av mitt folk.

Kan du peka på något konkret där Thomas inte gjort som du velat?

– Nej, det kan jag faktiskt inte.

Vad säger åkarna?

– Det får du fråga dem om. Men det har varit många samtal mellan ledningen och åkarna så det här kommer inte alls som en överraskning för dem. De har varit med i hela processen och fått tycka till om vad som sker och måste ske när en i ledningen försvinner.

– Det är klart att synen på Thomas är olika bland åkarna, precis som det framkommit i tidningarna. Men jag tror totalt sett att de aktiva beklagar att Thomas hoppat av.

Har Alsgaard haft svårt att samarbeta med en del åkare, som Mathias Fredriksson till exempel?

– Att träna någon som man tävlat mycket mot ser jag som en hopplös uppgift. Hade det blivit ett jättebra samarbete mellan Thomas och Mathias hade det egentligen varit något onormalt i idrottsvärlden.

Har Mathias kritik av Thomas i tidningarna påverkat hans beslut?

– Jag tror inte det varit det avgörande, men många såna skriverier kan ha påverkat Thomas att ta detta beslutet.

Har det hänt något speciellt mellan någon åkare och Alsgaard nu på slutet?

– Nej, det har det inte.

Har du försökt övertala Thomas att stanna kvar?

– Det var ju jag som fick med honom in i det svenska landslaget så det är klart att jag ville att han skulle stanna. Men jag har också förståelse för att folk blir frustrerade och vill förändra sin arbetssituation. Jag tror nog att jag hade klarat av att övertala honom om jag hade tyckt att det var det riktiga. Men i den här situationen var det bättre att Thomas fick ta det avgörande beslutet själv.

Bråten och landslaget har nu ett tufft jobb framför sig.

– Nu får alla ta i till hundra procent och spotta i nävarna om vi ska nå de där sex medaljerna i VM som är målet. Det kommer att bli ett stenhårt jobb månaden framöver.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM