Arroganta Yankees blev så taffligt svenskt

SPORTBLADET

Sportveckan i USA med Per Bjurman

NEW YORK

Fuckin’ Yankees.

Så lyder mantrat i New York just nu.

Genom att torska mot Detroit Tigers­ redan i kvarten krossade fuckin’ Yankees drömmen om en höst för historieböckerna.

Det var ju upplagt för en subway series om några veckor.

Det vill säga:

Den stora baseball-finalen – World series – skulle bli en renodlad New York-happening.

Det enda som möjligen talade emot var att Mets, andralaget i stan, hade väl många skador på viktiga poster. Men de tog sig ändå galant förbi Los Angeles Dodgers i kvarten.

Istället gick Yankees – rika, överlägsna, arroganta segermaskinen Yankees – och satte sig på arselet mot Detroit Tigers.

Det var patetiskt att se. När det väl gällde blev stjärngalleriet från Bronx – med en sammanlagd årslön på mer än 1,6 miljarder kronor; tre gånger så mycket som de flesta slutspelskonkurrenterna – helt... ja, jag höll på att skriva svenskt.

Ängsligt. Taffligt. Ovilligt att offra vita tandrader och spänstiga knäleder.

Till och med Mets-fansen är besvikna, mitt i skadeglädjen. Även de ville ju ha en Subway series. En dylik skulle ha fått att stan att koka och febra ända in i november.

Sämre, ju mer han betalar

De kan å andra sidan glädja sig åt att de blir fler nu. Några av oss som brukade håller på Yankees står nämligen inte ut längre. Det går inte att offra sina sympatier på en sån som Alex Rodriquez. ”A-Rod”, som han kallas, har en årslön på exakt 25?680?727 dollar (det vill säga bortåt 185 miljoner kronor!). Men han gör inte ett skvatt för pengarna. Ju högre insatser, desto sämre blir han. I princip kan detsamma sägas om Derek Jeter (20,6 miljoner dollar), Jason Giambi (20,4 miljoner) bedrövlige Randy Johnson (15,6) och alla andra ägaren George Steinbrenner kastar pengar efter.

Så let’s go Mets.

Fuckin’ Yankees kan man inte hålla på.

Semifinalserierna, mellan New York Mets och St Lois Cardinals samt Detroit Tigers och Oakland Athletics, börjar i natt.

Jag tror Mets och Tigers går till World Series. Sen vinner Tigers, som tycks ha hittat tillbaka till slagkraften från i somras.

Men eftersom jag, i alla fall enligt Micke i Skarpnäck, är tidernas sämste tippare blir det sannolikt tvärtom. Oakland mot St Louis och St Louis vinner. Eftersom jag i så fall tror mer på Oakland...

Steinbrenners svar på fiaskot under det som kallas post season är naturligtvis inte att ändra filosofi.

Han tänker inte sluta köpa de dyraste och förment bästa som finns – överallt och hela tiden. Att det aldrig blir ett riktigt lag, en riktig enhet, av alla stjärnor tycks inte gå in.

Däremot funderar den galne gamle patriarken på att sparka coachen Joe Torre, en av staden New Yorks mest älskade gentlemän.

Suck.

Steinbrenner borde avgå själv.

New York Rangers vinner Stanley Cup.

Det tror i alla fall Larry Brooks, magnifik hockeykung på New York Post.

Det kan man kalla vågat tips. Sanningen är ju, som USA Today konstaterade förra veckan, att det inte går att tippa NHL-säsongen.

Med det lönetak som råder är lagen så jämna att alla, utom möjligen två eller tre, kan gå hela vägen.

Starkare spelare runt honom

Själv lutar jag – och Micke i Skarpnäck får väl gapskratta igen då – åt Anaheim Mighty Ducks. Chris Pronger tog mediokra Edmonton till final i praktiskt taget på egen hand i somras. Nu rör han sig i en betydligt starkare omgivning. Det borde betyda något.

George Steinbrenner borde förresten fundera på att återanställa gamla rese­sekreteraren George Costanza också...

Annika Sörenstam var hos Jay Leno i måndags kväll.

Väldigt charmig – som vanligt, trots att ni i Sverige tror annorlunda.

Per Bjurman