Luktar lite småmobbning

SPORTBLADET

Wennman: Jag tror att Isak är på väg bort – det här går inte längre

MANCHESTER. Det kan meddelas att Andreas Isaksson gjorde några helt fantastiska räddningar på Manchester Citys träning i går.

Bara ett problem:

Det gjorde Kasper Schmeichel och Joe Hart också.

Jag tror Isak är på väg bort från City nu, det här går inte längre.

Jag frågade Sven-Göran Eriksson för femtioelfte gången hur han ser på ”problemet” Isaksson och hur frustrerad den svenske landslagskeepern egentligen känner sig.

Svennis skruvade på sig. Han såg inte bekväm ut.

– Hur frustrerad han är?...?nja, jag vet inte om det är rätt ord?...?han är väl mest besviken?...?men han är snart i hundraprocentig form och knackar på dörren.

Dessförinnan hade Svennis berättat för journalistkåren i Manchester att alla tre målvakterna – Schmeichel, Hart och Isaksson – hade briljerat med otroliga räddningar på förmiddagens träning.

– Vi spelade små inbördes mini-matcher och de var suveräna allihop, sa Svennis.

Jag vet inte. Det är nåt här som inte stämmer.

Rutinerad landslagsmålvakt

Inför mötet med Newcastle förra helgen petade Svennis Schmeichel, eftersom han fruktade att den unge danskens osäkerhet på höjdbollar i straffområdet skulle straffa sig mot en stor, stark spelare som Mark Viduka i Newcastle.

In kom Joe Hart, och enligt Svennis var Schmeichel ”väldigt besviken” över att bli petad. Vi talar då om samme Schmeichel som skulle säljas före ligapremiären men som drog årets vinstlott, fick superflyt och skrev nytt kontrakt med City.

Nu sitter alltså denne unge man och är ledsen över att han inte får spela mot Middlesbrough i morgon, ty allt tyder på att det blir Joe Hart igen.

Och Andreas Isaksson?

En rutinerad landslagsmålvakt av internationell kvalitet som räddade Sverige från en fruktansvärd brakförlust mot Tyskland i VM i somras?

Jo, han råkar kanske vara lite besviken han också.

Om inte Isak vore en så stoiskt lugn person skulle han vara tvärförbannad. Det som pågår nu är en slags förolämpning mot hans status som målvakt.

Ex-djurgårdaren kommer förmodligen inte att få plats ens på avbytarbänken. Den här gången heller.

Lite halvskadad fortfarande?

Nä, det tror jag inte alls. Lika lite som Isaksson känner av nån skada.

City kan få bra med stålar

Han stod i en reservlagsmatch i tisdags och det var lite lustigt att Isak sa” jag hoppas Svennis kommer och tittar”, men när matchen var över och Isak gjort sin mer än godkända insats upptäckte han att Svennis suttit i en tv-studio för att kommentera Manchester United–Roma.

Hur länge står Isaksson ut med det här? Luktar det inte lite småmobbning? Orkar han vara kvar i City som tredjemålvakt och kämpa mot två unga grabbar vars kammar har växt, som inte tänker nöja sig med att vara bänknötare – och som uppenbarligen har charmat manager Eriksson alldeles enormt?

Låter inte troligt. Jag antar att City kan få bra med stålar för en målis av Andreas Isakssons kaliber och att han kommer att lämna klubben i januari.

Jag frågade Svennis om han pratat med Lars Lagerbäck, om de diskuterat Isakssons form.

– Nej, men jag tror kanske att Tord (Grip) pratat med Lagerbäck. Och vår målvaktstränare Eric Steele har varit i kontakt med Sverige, vet jag.

Southgate – duktig och nyfiken

Så intressant är Citys målvaktssituation att Lagerbäcks namn nämndes fyra gånger under en presskonferens i Premier League i går. Har Mr Öl-tillbaka (Lager-back) varit större i England?

Nåväl, solen sken i alla fall stekhet som under en högsommardag över Carrington, Stephen Ireland struntade i lunchen och lämnade anläggningen i rasande fart i sin bil (det kanske var nån mormor som hade dött igen), Emile Mpenza gav intervjuer på knagglig engelska och Rolando Bianchi susade i väg i en rymlig Peugeot.

Svennis såg fram mot mötet med Middlesbroughs manager Gareth Southgate, mannen som under VM 2002 anklagade svensken för att ”inte direkt vara nån Winston Churchill” i halvtid i kvartsfinalen mot Brasilien.

– Han är duktig och nyfiken. Han kan bli en riktigt bra manager, sa Svennis.

Mycket elegant sågning, om ni frågar mig.

Svennis kan ge Southgate en knäpp på näsan i morgon (och den näsan är inte liten), oavsett vem han nu väljer att ställa mellan stolparna.