Hellmyrs ”Ryssdödare”

SPORTBLADET

– dirigenten bakom Sveriges seger.

Sverige hade inte några problem att vinna även den andra bandylandskampen mot Ryssland i helgen. Segersiffrorna i Edsbyn skrevs till 8–5 inför blott 478 åskådare.

– Känslan är att det är vi som styr matcherna mot Ryssland, sade matchens bäste spelare, Per Hellmyrs som också gjorde matchens snyggaste mål.

Sverige tog tag i taktpinnen från start och de flesta svenska anfallen startade på högerkanten där Hellmyrs håller till. Hellmyrs blev neddragen i det ryska straffområdet efter 29 minuter och straffen satte Patrik Nilsson till 2–0. Sverige gjorde ytterligare två snabba mål innan paus, och matchen borde då varit avgjort.

Men tre ryska mål gav lite spänning innan Hellmyrs såg till att Sverige gjorde ett nytt ryck. Efter 57 minuter gjorde han ett minigenombrott och frispelade Jonas Edling till hans andra mål i matchen, 5–3. Tre minuter senare gjorde Hellmyrs allt på egen hand. Han tog bollen djupt på egen planhalva och dribblade bort mer än halva ryska laget innan han säkert satte bollen för 6–3.

– Man måste bryta mönstret ibland, bara köra framåt. Jag hade några passningsalternativ på vägen men det såg ut att bli lite trångt så jag fortsatte framåt, sade han och log mycket nöjt.

Efter 6–3 hade Sverige full koll på matchen. De ryska spelarna uppträdde håglöst och måste väcka upp sig själva rejält när VM drar igång i slutet av januari.

– Tidigare har vi alltid pratat mycket defensiv innan matcherna mot Ryssland. Nu är det dags att vi vänder på steken, det är vi som styr matcherna. Det känns också som att vi styr när de ska göra mål, om vi inte tappar boll i onödan lär de inte göra speciellt många, sade Hellmyrs.

Hellmyrs lämnade Edsbyn inför denna säsong och återfinns nu i Rakeeta Kazan, där han trivs mycket bra.

– Bandymässigt är allt bra, jag trivs i staden också. Eftersom man har mycket mer tid för att tänka på sin kropp känner jag mig mycket fräschare. Jag har också fått stort förtroende av vår tränare Thony Lindqvist att göra det jag är bra på, sade Hellmyrs.

VM startar den 27 januari i Moskva. Fram till dess kommer säkert den ryske förbundskaptenen Janko fundera på hur han ska stoppa Hellmyrs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy