SVT verkar sakna nytänkande och vilja att förändra

SPORTBLADET

Att Sportspegeln ligger pyrt kunde till och med jag räkna ut med knävecket.

Frågan är vad SVT gör åt det.

På Sportbladets förstasida har ni förhoppningsvis redan läst om hur TV4:s Sporten fem söndagar i rad har slagit Sportspegeln på fingrarna. Det har aldrig hänt tidigare med det enda som förvånar är just det; att det inte har hänt tidigare.

Sporten har ett piggare uttryck och det var länge sedan Albert Svanbergs program satte ned foten och visade vem som är storebror. Det beror förstås på att Sportspegeln inte är storebror, inte har potentialen att vara storebror och ibland inte ens verkar vilja vara storebror.

Sportspegeln är, med flera undantag naturligtvis, mossigt – och omsprunget.

Varför det är så här kan man tvista om tills korna kommer hem. TV4:s olika satsningar kan vara en förklaring. Fotbollskanalen, exempelvis, drar garanterat extra tittare till nyhetssändningen. Programmens olika starttid situationer i tablån kan vara en annan (och den verkar vara SVT:s favorit).

Men det viktiga för SVT borde inte vara varför, utan hur man återtar sin position. Under nuvarande ledning är jag inte säker på att det går.

Jag tycker det verkar saknas nytänkande och en vilja att förändra. Och även om den viljan väcks nu, även om Sportspegeln börjar brinna, så kan det redan vara försent.

SVT ska inte tro att TV4 lägger sig ned och tar en tupplur bara för att man är nummer ett fem söndagar i rad.

Där har du en utmaning, Albert Svanberg.

Karol Krizan frågade domaren Thomas Andersson om han gick pengar av Göteborg för att döma som han dömde när Modo mötte Frölunda.

Ungefär tio timmar efter jag skrivit det här kommer någon att undra om jag får pengar av Canal+.

Det får jag inte.

Ändå måste jag för femtioelfte gången hylla hockeysändningarna på sportkanalen.

Jag älskar när New York Rangers scout Christer Rockström är gäst. Hans unika inblick i hela maskineriet och ärliga och raka sätt är uppfriskande. Förra säsongen sågade han exempelvis Jaromir Jagrs träningsetik under en sändning. I går fick vi ytterligare inblickar i en scouts arbete, i hur arbetet inför draften fungerar och hur Rangers Europascouter fick strida för att organisationen skulle välja Lundqvist.

Det låter enkelt – bjud in gäster med bra saker att säga, liksom. Men alla som har sett fler än en sportsändning har märkt att det uppenbarligen är betydligt svårare än det verkar.