Falun klart för elitserien – tack vare bättre målskillnad

Foto: BILDBYRÅN
David Jansson reducerade för Falu BS/BK – som är tillbaka i bandyns finrum.
SPORTBLADET

Vilken nagelbitare.

Falu BS förlorade sista kvalseriematchen mot Kalix – men är ändå klart för elitserien, tack vare bättre målskillnad än norrbottningarna.

– Fruktansvärt skönt. Bara glädje, säger Michael Pettersson till P4 Dalarna.

Kvalserien till elitserien var ett getingbo inför den sista omgången. Nässjö var redan avsågade, men Falun, Motala och Kalix var alla inom två poäng i jakten på de två elitserieplatserna.

Stod på fem poäng

Serieledande Falun, på sju poäng, mötte Kalix, som låg två poäng bakom. Därför var norrbottningarna tvungna att vinna med fem mål eller mer för att gå förbi Falun i tabellen och av egen kraft knipa en elitserieplats.

Och det började väldigt bra för Kalix, som gjorde 1–0 efter 12 sekunder. I halvtid var ställningen 3–0 och i det läget var Kalix alltså två mål ifrån en elitserieplats.

– De fick oss att se ganska ynkliga ut. Vi sa att vi måste gå ut med lite större mod, säger Faluns Michael Pettersson.

Falun höjde sig i andra halvlek och det blev till slut 4–2 till Kalix. Både Falun och Kalix hamnade därmed på sju poäng, men Falun spelar i elitserien nästa år tack vare bättre målskillnad.

– Fruktansvärt skönt. Bara glädje. Sjukt starkt av oss efter att ha varit helt överkörda i den första halvleken. Sedan ändrar vi lite i vårt spel och tar över. Eller tar över, men vinner. Eller vinner gör vi inte heller, men vi går upp i elitserien. Hur skönt som helst, säger Pettersson till P4 Dalarna.

Senast dalalaget spelade i elitserien var säsongen 2007/2008.

Motala blir det andra laget som spelar i elitserien nästa år. Det står klart efter att östgötarna enkelt besegrat Nässjö med 6–1 i den sista omgången.