Världscupen i längdskidor

”Vi blir pissade på”

Tagit 30 pallplatser – men en distans oroar Norge

avPatrik Brenning

I Sverige talar vi om en kris inom herrskidåkningen.

I Norge gör det, kanske mer oväntat, samma sak.

– Det är svårt att säga något annat än att vi blir pissade på, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till VG.

De svenska herrarna har bara tagit en enda pallplacering under säsongens världscup. Norge har 30 men krisrubrikerna är ändå likafullt ett faktum även i grannlandet.

”Han är bäst”

Anledningen är de svaga resultaten på de klassiska distanserna med individuell start. Efter att Emil Iversen vunnit norska mästerskapen på 15 kilometer klassiskt erkände såväl 27-åringen själv som landslagstränaren Eirik Myhr Nossum att norrmännen måste höja sig för att ta sig tillbaka till den absoluta världseliten på distansen.

– Jag tycker att jag gjort bra klassiska lopp de här säsongen, och det här var ett nytt sådant, men alla vet att det är en som varit bättre de senaste åren och det är Iivo Niskanen. Han var bäst i Lahtis (på VM 2017), han var bäst i Pyeongchang (på OS 2018) och är bäst nu, säger Iversen till VG.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

”Har inte vunnit något”

Det riktiga uppvaknande kom i estländska Otepää i slutet av januari där den norska landslagsledningen använde 15-kilometersloppet som något av ett inofficiellt uttagningslopp till skid-VM. Då krossade finländske Niskanen bäste norrman Didrik Tönseth, på tredjeplatsen, med 46,4 sekunder.

– Det är svårt att säga något annat än att vi blir pissade på när vi blir slagna med 45 sekunder i Otepää men placeringarna var ändå bra, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum och säger sig se en liten ljusning:

– Det är först och främst i 15-kilometersloppen med individuell start vi blir pissade på. Vi har inte vunnit något den här säsongen. Det har inte varit så många sådana lopp men Norge som lag är i alla fall betydligt bättre än förra säsongen. Då hade vi några opp då vi knappt kom topp åtta.

I Otepää kom Tönseth alltså trea bakom Niskanen och ryske tvåan Aleksandr Bolsjunov. Martin Johnsrud Sundby sluta fyra, Sjur Röthe sjua och Mattis Stenshagen åtta. Emil Iversen avstod tävlingen på grund av sjukdom.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Niskanen under OS 2018

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM