Längdskidor

”Skrämmande att se hur det ändras”

Landslagets oro: ”Alla märker det”

Av: 

Andreas Käck

Teodor Peterson oroar sig över klimatförändringarna.
Teodor Peterson oroar sig över klimatförändringarna.

SPORTBLADET

Rekordvarm sommar.

Nu uttrycker skidstjärnorna oro för klimatförändringarna.

– Det är skrämmande, säger Teodor Peterson.

Sommarens värmebölja kan enligt klimatforskare bero på förändringar av den så kallade jetströmmen – något som i sin tur beror på klimatförändringarna.

Ämnet har varit på tapeten på senare tid – och även bland skidåkarna i landslaget kommer det på tal.

– Det har varit snack om det i många år nu, om växthuseffekten och miljöpåverkningar. Klart att vi också diskuterar hur det kommer gå med vintrarna framöver, säger Calle Halfvarsson.

”Är nog ett måste”

36-årige Daniel Richardsson har varit med länge och han säger sig märka att det blir en större och större snöbrist som på sikt ha utgöra ett hot mot sporten.

– De senaste åren har man märkt att vi haft en väldigt stor brist på snö, inte minst på världscupstävlingar. Det har varit många flyttade tävlingar och kortade distanser. Konstsnö lär vara en förutsättning för att kunna arrangera skidtävlingar framöver. Det är nog ett måste för att kunna behålla sporten och det är trist att det ska vara så, säger han.

Teodor Peterson säger att den största skillnaden märks under försäsongen då åkarna är uppe i glaciärerna och tränar.

– På sådana ställen är det skrämmande att se hur mycket det händer. Alla märker det. När spåret blir en kilometer kortare varje år så blir det väldigt tydligt. Det här är saker som kanske inte spelar så jättestor roll i det stora perspektivet, men det gör ändå att vi märker av det, säger han.

”Kan göra stor skillnad”

Charlotte Kalla är orolig.

Inte för sporten i sig, utan för planeten jorden.

– Det handlar inte om sporten utan om framtiden för det här jordklotet. Det känns som att det är många här som gärna vill samla på sig mer kunskap om vad vi kan göra, för vi är alla övertygade om att man behöver dra sitt strå till stacken. Varje liten grej kan göra en stor skillnad i slutändan. Det är frågor som ofta diskuteras kring lunch- och middagsbordet, säger Kalla.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Häng med in i Kallas kök: ”Tänker mer på kvalité nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Teodor Peterson

Calle Halfvarsson

Charlotte Kalla