Fick flytta hela mästerskapet efter flygkaos

Foto: Twitter

avErik Karlsson

SPORTBLADET

De afrikanska mästerskapen i friidrott har fått en riktigt dålig start.

Efter flygkaos på vägen till tävlingsstaden Asaba i Nigeria har arrangören nu tvingats flytta starten på tävlingarna eftersom hundratals aktiva inte kommit fram.

Det är inte bara i Europa det avgörs kontinentala mästerskap i friidrott så här års.

I Nigerianska Asaba inleds i dag på förmiddagen de afrikanska mästerskapen i friidrott.

Eller så var det i alla fall tänkt – om de aktiva kunnat ta sig till staden som ligger ungefär 50 mil från Lagos.

Men i just Lagos befann sig igår hundratals aktiva från bland annat Kenya, Etiopien och Sydsudan utan möjlighet att ta sig vidare till Asaba eftersom de reguljära flygen inte längre trafikerar sträckan och arrangören misslyckats med att ta fram tillräckligt många chartrade flyg för att täcka behoven för aktiva, journalister och övriga.

Problemen har enligt kenyanska tidningen Daily Nation pågått i tre dagar och köerna har bara växt.

”Alla är trötta nu”

På bilder som CNN-reportern Evelyn Watta lagt ut på Twitter ser man en hel grupp irriterade kenyanska idrottare som inte fått lyfta.

Flera av dem skulle enligt planen tävla redan under förmiddagen i dag och dessutom var alla de 10 000 meterslöpare som klockan sex i kväll ska springa final strandade.

– Alla är trötta nu. Vi väntar fortfarande på besked på ett flyg, säger Kenyas förbundskapten Stephen Mwaniki till Daily Nation.

Enligt rapporter under natten ska tävlingsorganisationen ha skakat fram ett plan till alla som ska tävla under onsdagen som lyfter på morgonen (eftersom det inte går att landa i mörker på Asabas flygplats). Dessutom flyttar man hela tävlingsprogrammet så det börjar på eftermiddagen i dag.

Kenyas förbund propagerar dessutom för att man ska flytta finalen på 10 000 meter till torsdagen för att ge löparna en rimlig chans att ladda upp.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott