Alfelt: Granqvist vet vilken status han har

1 av 2 | Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist fick ta emot en blomsterbukett före avspark.

HELSINGBORG. Ett röd-blått hav på läktarna. Jättebanderoll längs södra stå med namnet som gällde för kvällen – Andreas Granqvist – och närmast hysteriska hyllningar inför 16 089 åskådare på fullsatta Olympia.

Sen blev det en vanlig match för Granen med tryggt försvarsspel och högljutt dirigerande av sina nya lagkamrater. Plus ett kanonskott och några läckra dribblingar.

Helsingborg tog tre nya viktiga poäng i superettans topp i en match där Norrby hade sina perioder av chansskapande som kunde resulterat, men där HIF var det effektivare laget.

Jönsson slog till direkt

Den andre hemvändaren, Rasmus Jönsson, behövde inte ens åtta minuter på sig innan han gjorde sitt första mål för säsongen i sin nygamla klubb. Ett snyggt skruvat skott mot bortre stolpen som Norrbys målvakt Mergim Krasniqi fick fingrarna på utan att kunna styra bollen utanför målet.

HIF tog inledningsvis kontroll över spelet men Norrby kom fram i en del attacker där man naglade sig fast i Helsingborgs straffområde. Vänsterfotade högerkantspelaren Pontus Almqvist öppnade med bra passningar. Marcus Översjö och Nino Osmanagic letade skottlägen men HIF-försvaret var tätt och täckte. Pär Hansson behövde bara göra en svår räddning i första halvlek efter att Mamudu Moro tappat boll i ett dumt dribblingsförsök i eget straffområde.

Styrde på mittfältet

Direkt efter paus flyttade Norrby fram sina positioner men HIF tog snabbt tillbaka initiativet. Mohammed Abubakari sköt snyggt in 2–0 ribba när han mötte en smart slagen hörna längs gräset från Darijan Bojanic. De två styrde mittfältsspelet med stort jobb av Abubakari och säkra pass av Bojanic kryddat med pigga attacker av Max Svensson.

Granqvist hade två målchanser. Den första nådde han inte bollen på och det andra var ett tungt distansskott som gick rakt på Krasniqi. Dessutom briljerade Granen som siste man med två grymma bortdribblingar av attackerande Linus Tornblad.

Sånt är inte populärt hos en del motståndare som har svårt att respektera hemkommande stjärnors status. När HIF vann förra matchen borta mot Jönköping stämplades Granqvist grovt långt efter en situation i slutet av matchen. Något som domarna inte såg och säkert tyckte fjanten som gjorde det att han tillförde något för sitt lag och sina fans med det fega tilltaget.

Vet vilken status han har

– Kan väl vara lite så att någon vill visa sig och göra något extra efteråt. Jag försöker hålla mig kall och inte bli frustrerad. Är det någon som vill gå åt lite extra är det bara att hålla sig lugn och inte bry sig så mycket, sa Andreas Granqvist när jag tog upp stämplingen med honom i kväll.

Han vet vilken status han har just nu och han vet att förväntningarna är att han ska leda HIF upp i allsvenskan igen. Helsingborg har ett lag som kan göra det. Man hade det redan innan Granqvist och Rasmus Jönsson vände hem.

Rasmus rörde sig över stora ytor och tog sig både till egna avslutslägen och sista-passningar till Max Svensson och Andri Bjarnason. Trots att han inte är i fysisk form enligt honom själv sprang han väldigt mycket och effektivt. Hemvändarna gör definitivt HIF till ett ännu bättre lag men någon garanti för de röd-blå spelar i allsvenskan nästa år är de inte.

Som tränaren Peo Ljung konstaterade efter matchen har HIF både ett bra lag och ett bra spel, men man kan inte tro att någonting blir klart i förväg. Det är en tuff lång serie där även de så kallat sämre lagen kan bli motståndare som fäller topplag som inte gör konsekventa och uppoffrande insatser.

Laddar Matchöversikt

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM