Förlust i Finland för volleybolldamerna

avTT

Foto: Europeiska Volleybollförbundet
Isabelle Haak

När det väl brändes – då vek sig Sverige.

Volleybolldamerna fick varken med sig seger eller någon bonuspoäng från Finland.

– Det känns inte riktigt som att vi är på topp i dag, säger Isabelle Haak efter förlusten med 1–3 i set.

Sverige har inkasserat sin andra förlust på tre matcher i EM-kvalet i volleyboll. Efter att ha förlorat mot Estland senast blev det nu en ny förlust, borta mot Finland, med 1–3 i set. Svenskorna vann det första setet, 25–20, men fick därefter se sig besegrade tre gånger om (15–25, 24–26, 14–25).

Just det tredje setet i matchen blev symboliskt för Sveriges problem.

– Det har varit väldigt upp och ner de senaste matcherna. Vi har spelat många jämna set som gått till det andra lagets fördel. I de tajta lägena känns det som att vi blir för passiva och inte vågar riktigt lika mycket. Det är lite det vi förlorar på, säger svenska stjärnan Isabelle Haak efter matchen.

Ingen bonuspinne

Rent statistiskt var Italienproffset Haak bäst på planen. Högerspikern noterades för 27 poäng (varav 11 breakpoäng), vilket var elva bättre än Paulina Vilponen, som var Finlands bästa poängplockare. Lägg därtill att Haak även hade flest spikar (20) och flest servess (5) av alla på planen.

Likväl blev det förlust, vilket innebär att det är ett något pressat Sverige som nu får ta sig an de tre återstående matcherna av kvalet. Då man inte tog matchen till ett femte, avgörande set så blev det dessutom ingen bonuspoäng.

"Måste göra det"

– Det är väldigt tråkigt. Man behöver ju så många poäng som möjligt. Speciellt i vår grupp som är jättejämn. Och nu har Finland en ännu större fördel eftersom de fick tre poäng, säger Haak.

Chans till revansch finns redan på lördag då det är returmöte på svensk mark.

– Vi vet vad vi har framför oss. Vi vill ha revansch. Vi kan verkligen slå dem men då måste vi verkligen göra jobbet. Vi vet att vi kan det, vi måste bara göra det också.

Seger för herrarna

De svenska herrarna sitter i en desto prekärare sits i sin grupp efter förluster i de två inledande matcherna mot Azerbajdzjan och Grekland. 3–1-segern hemma mot Luxemburg i den tredje kvalmatchen var därför precis vad doktorn hade ordinerat och livsviktig för att ha fortsatt chans på EM-spel.

– Vi har varit under mycket press så det var skönt att kunna komma tillbaka. Jag tycker vi var det bättre laget rakt genom hela matchen, säger centern Andreas Eriksson i svenska volleybollförbundets webbsändning.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM