”Du är det största skämtet i världen”

SPORTBLADET

Andreas Jonsson rasande på domaren efter uteslutning

Foto: Andreas Jonsson i röd hjälm har precis gått omkull efter kontakten med Tomasz Gollob i gul hjälm. Jonsson blir sedan utesluten ur semifinalheatet.

Den tredje deltävlingen i speedway-VM blev dramatisk. Fjolårets VM-trea Emil Sajfutdinov kraschade och bröt armen, medan Andreas Jonsson var säkerheten själv och vann grundomgången.

Men när det drog ihop sig till semifinaler var det en annan svensk som drog det längsta strået.

Det började mycket bra för Andreas Jonsson som inledde tävlingen på Marketastadion med en heatseger och en andraplats. Jonsson fortsatte även att köra bra i sina nästkommande heat, han hade en tät fajt med Tomasz Gollob i det fjortonde heatet, där Gollob dock tilldömdes segern.

Lindgren utesluten

I det sjuttonde heatet ställdes svensktrion Andreas Jonsson, Magnus Zetterström och Fredrik Lindgren mot dansken Hans Andersen. Lindgren ryckte till i starten och snuddade tejpen och blev därmed utesluten. En stor besvikelse för Lindgren som inte lyckats nå semifinal i VM så här långt.

– Jag har kört bra i ligorna, men jag lyckas inte lika bra i VM, konstaterade Lindgren på sin webbplats efter den andra VM-rundan.

Den här gången var Fredrik Lindgren bara en poäng i från att nå semifinal, medan Andreas Jonsson stod som segrare när grundomgågnen var klar. Till semifinalen valde han röd bana och hade Magnus Zetterström, Hans Andersen och Tomasz Gollob som motståndare.

– Jag var lite osäker på vilken bana jag skulle ta, tidigare hade bana ett och fyra varit bäst, men jag hade ju vunnit från baran två och tre också. Men till slut tog jag ettan, säger Andreas Jonsson till Sportbladet.

Jonsson rasande

Zetterström fick till en kanonstart i semifinalen och tog ledningen, men för Jonsson gick det värre. Han kom i väg som tvåa, men hamnade i kamp med Tomasz Gollob.

– Han kom med sådan fart innanför mig att jag inte kunde parera. Han körde bort balansbenet för mig, förklarar Jonsson som fick sig en smäll på foten, tappade kontrollen över sin cykel och dunsade in i luftstaketet.

Jonsson klarade sig oskadd, men blev störtförbannad när domaren uteslöt honom efter incidenten. I telefon med domaren undrade Jonsson vem som orsakat kraschen och när han inte fick något tillfredsställande svar blev han allt argare.

– Du är det största skämtet i världen, sade Jonsson innan han kastade på luren, enligt nyhetsbyrån TT.

Dagen efter racet är Andreas Jonsson mer samlad.

– Jag brukar inte brusa upp, men när jag pratade med domaren i telefonen sa jag väl ett och annat som jag inte borde ha sagt. Men jag blev så förbannad när när han sa att det inte var någon kontakt mellan mig och Gollob. Jag kör ju inte rakt in i staketet själv. Det är inga hard feelings mellan mig och Gollob, alla gör sitt bästa för att vinna, men det känns för jävligt att domaren ska avgöra tävlingen på det här sättet, säger Jonsson till Sportbladet.

Zetterström till final

När Jonsson föll bort ur semifinalen blev det i stället Gollob och Zetterström som gick till final tillsammans med Jaroslaw Hampel och Nicki Pedersen. Finalen bjöd dock inte på någon större spänning. Tomasz Gollob tog ledningen före Pedersen och den ställningen höll sig ända in i mål. Magnus Zetterström gjorde en dålig start och hade aldrig något med tätstriden att göra. Men fjärdeplatsen är ändå hans bästa resultat hittills i VM-karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway