Solbergs kartläsare lägger av omedelbart

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mills lämnar norrmannen efter elva år i högerstolen

Kartläsaren Phil Mills, till vänster, och Petter Solberg firar andraplatsen i Rally Turkiet i april. Nu ska Mills sluta.
Foto: AP
Kartläsaren Phil Mills, till vänster, och Petter Solberg firar andraplatsen i Rally Turkiet i april. Nu ska Mills sluta.

Phil Mills lämnar rally-VM.

Nu står Petter Solberg utan kartläsare:

– Jag måste hitta en som är snabb i käften, säger norrmannen.

Phil Mills och Petter Solberg har arbetat tillsammans sedan 1999, men nu lämnar kartläsaren VM-scenen.

Med omedelbar verkan.

Till tävlingen i Bulgarien den 11 juli måste Petter Solberg hitta en ny kartläsare.

– Detta är enormt svårt att svälja. Jag måste lära upp en ny kartläsare och självklart kan det ta tid. Men jag måste ha en till tävlingen i Bulgarien, säger Petter Solberg till norska VG.

Från Subaru till privatteam

Phil Mills gick från en årslön på ungefär fem miljoner kronor hos Subaru till att jobba gratis när han följde med Petter Solberg till norrmannens privatsatsning på rally-VM. Men inte heller Solberg har tagit ut någon lön de senaste två åren, skriver Aftenposten. Britten förklarar helt enkelt beslutet med att det är tid för honom att gå vidare:

– Det var ett av de tuffaste besluten jag tagit under mitt liv, men jag har känslan av att tiden är kommen och jag måste koncentrera mig på andra delar av mitt liv. Vi har kört 152 tävlingar och WRC har blivit mer än livsstil än ett jobb, säger 46-åringen, enligt Motorsporttotal.

– Jag har njutit av varenda kilometer, både i med- och motgång och jag är säker på att Petter kommer att vinna när omständigheterna är de rätta. Jag kommer att sakna WRC och jag önskar Petter och teamet all lycka in i framtiden, säger Mills.

”Hårt slag för mig”

Det låter mycket diplomatiskt, men frågan är vad som egentligen ligger bakom beslutet. Det vill varken Phil Mills eller Petter Solberg kommentera:

– Det är väldigt tråkigt, det blir svårt att hitta en kartläsare med de kunskaperna och erfarenheterna som han har. Vi har arbetat tillsammans länge och han har funnits vid min sida under en stor del av min karriär. Därför är det ett väldigt hårt slag för mig, säger norrmannen.

– Det är enormt ledsamt när jag ser tillbaka på våra framgångar. Jag hade hoppats att vi skulle kunna vinna igen den här säsongen och då hade jag hoppats att Phil skulle sitta bredvid mig. Han är den som betytt mest för mig under min karriär och vår relation var förmodligen den starkaste som finns mellan en förare och hans kartläsare, fortsätter Petter Solberg.

Norrmannen är just nu femma i VM när sju tävlingar återstår. Leder gör Sébastian Loeb, Frankrike.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN