KERS – vägen mot succé

avAnna Andersson

Button segersugen igen

KERS - så stavas Jenson Buttons revansch.

- Vi har en fördel jämfört med Ferrari och Red Bull, säger den förre mästaren.

Foto: AP

Jenson Button bytte till McLaren inför årets säsong och killen som blev världsmästare med Brawn 2009 var länge med i VM-striden.

Nu satsar han stenhårt på att ta revansch när KERS gör comeback nästa år.

- Jag har aldrig kört med det, men teamet gjorde det i fjol och det gick bra. Jag vet inte hur många gånger som jag såg dem framför mig i starten, säger Button enligt Motorsporttotal.

”Kommer att vara en fördel”

Han utgår i från att hans McLaren kommer att vara överlägsna under den kommande säsongen:

- De har så stora erfarenheter inom det området att det kommer att vara en fördel, det gäller även för Mercedes och Force India som kör med Mercedes motorer. Vi har en fördel jämfört med Ferrari och Red Bull, och vi tar emot alla fördelar som vi får...

Det finns de team som, precis som 2009, kommer att starta säsongen utan KERS och de kommer att straffas hårt eftersom man nästa år får använda den rörliga bakvingen också, men den får bara ha en längre inställning när man kör ikapp framförvarande bil inom en sekund - och lär knappast fungera utan KERS.

Måste minska gapet

Dessutom är det inte längre tillåtet att förändra framvingen.

- Det är synd, för det kommer att bli svårt att hitta rätt balans i bilen, vi har 150 kg bensin när vi startar men bara fem kg när vi går i mål och därför blir det svårt att hitta rätt balans. Jag tror att det blir många bilar som överstyr eller understyr och föraren kan inte påverka det alls.

För McLarens del handlar det nu om att stänga gapet till Red Bull och Ferrari:

- Vi vill slå Red Bull och Ferrari och måste också arbeta hårt i vinter och det kommer vi att göra, säger Button.

- Men jag njuter av att vara med i utvecklingen av bilen, framförallt när man får belöningen efteråt. Det blir en lång vinter, men jag ser verkligen fram emot nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1