Har inte råd att spela med landslaget

SPORTBLADET

Flera spelare har tvingats att tacka nej

Det svenska damlandslaget i basket har stora problem.

Flera spelare har tackat nej till läger och matcher.

Anledningen: De har inte råd att vara med.

– Det är ett stort problem, säger förbundskaptenen Lars Johansson.

Foto: Frida Grahn är en av spelarna som har tvingats tacka nej till att spela med landslaget.

Det är tidningen NSD som i dag avslöjar att damlandslaget är i trubbel.

”Måste jobba istället”

Tre av Luleå Baskets fyra landslagsuttagna spelare till läget och matcher i sommar (Frida Grahn, Jenny Andersson och Stina Nilsson) har tvingats tacka nej. Anledningen är att de inte har råd att spela i landslaget.

– Jag har tackat nej för att jag känner att jag måste jobba istället och att jag inte har råd att åka. Det är ju klart att jag hade velat åka, men samtidigt känner jag att jag måste ha pengar, säger Grahn.

När spelarna är på landslagsläger betalar det svenska basketförbundet uppehälle, mat och resa samt 150 kronor per dag.

– Men det är ju inte ens i närheten av det man tjänar på ett vanligt heltidsjobb under sommaren, säger Grahn till NSD, och fortsätter:

– Det är ju svårt att söka jobb när man inte vet när, om och hur mycket man kan jobba. Jag vet ju inte till hundra procent om jag får vara med på alla läger. Ska jag då tacka nej till jobb fast jag kanske inte kommer med till slutet är risken stor att jag står där helt utan jobb.

Inte bara i Luleå

Förbundskaptenen Lars Johansson berättar att detta är ett problem som inte bara finns med Luleås spelare.

– Det är inget som är unikt för Luleå utan det är tyvärr så i stort sett överallt. Det är ett svar som man får från spelare i de flesta klubbar.

Någon lösning på problemet har han inte.

– Det är tyvärr få svenska seniorspelare som tjänar så bra. Kontrakten gäller ju oftast bara i åtta eller tio månader och då tjänar de inte så pass mycket att de kan lägga undan några pengar. Det är ett stort problem vi har och jag vet inte hur man ska tackla det. Jag tror det behövs ett gemensamt grepp både från klubbhåll och förbundshåll för att kanske hitta en lösning, säger han till NSD.

Även Jerebko tjänar lika mycket

Den förhållandevis låga ersättningen, 150 kronor, är inget som är unikt för spelarna i damlandslaget. Även herrlandslagets spelare tjänar lika mycket när de spelar i landslaget.

– Jag tycker det är bra att damerna och herrarna har samma ersättning. Det innebär ju att en spelare som Jonas Jerebko inte tjänar mer än någon annan i landslaget. Sedan är det trist att damerna inte har sådan inkomst på sitt spel att de klarar av att genomföra en landslagssommar, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket