”Hank Haney gick – jag hade gjort det samma”

SPORTBLADET

Martin Strömberg förstår svingcoachens val

Att Hank Haney lämnar Tiger Woods är ännu ett slag i magen på världsettan.

Haney har fått ta mycket skit för att Tiger spelat dåligt och att hela tiden jämföras med Butch Harmon blev för mycket för den 55-årige demontränaren.

Det fanns en tidpunkt då alla tränare vill jobba med Tiger Woods. Den som fick äran under de första tolv åren av Tigers seniorkarriär var Butch Harmon. Han coachade Tiger till två av golfhistoriens mest överlägsna segrar vid Masters 1997 (12 slag) och US Open på Pebble Beach 2000 (15 slag). Det var Tigers absoluta höjdpunkt i karriären och han svingade aggressivt och hårt i princip varje slag.

Anledningarna till att Tiger bytte svingcoach 2004 var flera.

Hans sving slet hårt på kroppen och världsettan började få problem med skador, han och Harmon var oense om vilken väg Tiger borde gå för att fortsätta utvecklas och Tiger hade inte vunnit någon major under 2003-04 och han började bli orolig.

Rivstart med ny coach

Karriären ihop med Haney rivstartade och Tiger vann fyra majors de kommande två åren. Duon försökte bygga en mer skonsam sving för Tigers kropp som samtidigt skulle vara enklare att upprepa. En flackare sving med mer kroppsrotation som var mindre handledsberoende och som byggde på de stora muskelgrupperna och mindre på handledstajming.

Många har jämfört Tiger a la Harmon med Tiger the Haney-version och jag tyckte bättre om den tidiga Tiger av olika anledningar. Han svingade friare, slog längre och hade sådan attack i varje slag att man bara häpnade.

Haney fick Tiger att bli mer kontrollerad och ju längre tiden gått desto sämre och mer inlåst har Tiger sett ut.

Nu är detta naturligtvis inte en helt rättvis jämförelse eftersom Tiger i sin tidiga karriär inte hade några fysiska hinder, han var mentalt helt oförstörd och allt det där har som bekant förändrats genom åren.

Svingtränaren inte allt

Det är absolut inte Hank Haneys fel att Tiger spelat dåligt den senaste tiden och jag tror faktiskt att Tiger vunnit exakt lika många majors med Kalle Anka som svingcoach som han gjort med dessa båda herrar. Jag vill inte förringa svingtränarens betydelse men just i Tigers fall tror jag att det betytt ganska lite.

Hans styrka har nästan aldrig varit det långa spelet utan mer att hålla det långa spelet i sådan kondition att han kunnat utnyttja sitt fantastiska wedge-spel och sin otroliga puttning.

I slutänden var det – oväntat för många – Haneys val att lämna Tiger.

Jag tror att skälen är dessa: Haney har hela tiden velat ha mer tid att jobba innan Tiger började spela igen efter otrohetsaffären. Han visste att Tiger inte var redo och var öppet emot Tigers spel i Quail Hollow och ville i stället att han bara skulle spela majors och kanske någon tävling till den här säsongen. Haney kände att han inte hade Tigers fulla förtroende och valde att gå. Jag hade gjort likadant.

Tveksamt om Harmon vill ha Tiger

Nu undrar alla om Tiger ska gå tillbaks till Butch Harmon men jag är tveksam om Harmon vill ha honom. Han tränar Phil Mickelson nuförtiden och jag har faktiskt svårt att se Harmon träna både Tiger och Phil.

Kanske kör han sitt eget race och hämtar lite inspiration här och där.

Kanske är det rätt väg mot att nå Jack Nicklaus 18 majors men jag har faktiskt börjat tvivla hårt på att Tiger någonsin når dit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf