Pichler tror inte Rysslands aktiva visste om dopningen

Foto: Gero Breloer / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov menar att Ryssland hade ett utbrett dopningssystem redan vid skidskytte-VM 2009.

Tidigare ryske förbundskaptenen Wolfgang Pichler tror inte att de aktiva visste någonting.

– Min personliga uppfattning är att det här styrdes uppifrån, säger han till DN.

Det är Dagens Nyheter som har tagit del av ett färskt vittnesmål från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopningslaboratoriet i Moskva.

Där berättar Rodtjenkov att den statsstödda dopningen inom skidor och skidskytte i Ryssland har pågått länge.

Bland annat ska landet ha haft ett utbrett dopningssystem redan vid skidskytte-VM 2009, där den numer avstängda Olga Zajtseva tog två guld.

Pichler förvånad

Svenska skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler var förbundskapten för de ryska damerna mellan 2011 och 2014. Han har tidigare förnekat all inblandning i dopningen och säger nu till DN att han har mötts av förvåning över Oswaldkommissionens detaljerade uppgifter kring bland annat Zajtsevas dopning.

– Jag kan inte fatta det här, det är som en film, som en dröm, men i Ryssland är allt möjligt. Jag gjorde allt jag kunde för att se till att de inte var dopade, säger Pichler till DN.

”Lätt att manipulera”

Pichler betonar för DN att han alltid arbetat hårt mot dopning och att han personligen kontrollerade åkarnas värden regelbundet. Han tror inte att de aktiva själva visste någonting om vad som pågick.

– Sådant här måste hållas i en inre cirkel, annars är det farligt. Min personliga uppfattning är att det här styrdes uppifrån och att de aktiva inte kände till det. Om man vet hur det ryska idrottssystemet fungerar vet man också att det är lätt att manipulera.

ARTIKELN HANDLAR OM