Talanglösa världsmästaren jagar nytt guld

Av: TT

Publicerad:
Thaiboxaren Patricia Axling har två SM-medaljer i boxning sedan tidigare. Hon utesluter inte en comeback i boxningsringen. "Jag och min tränare har pratat om att det skulle vara kul att kanske gå en proffsboxningsmatch någon gång."
Foto: Fredrik Persson/TT
Thaiboxaren Patricia Axling har två SM-medaljer i boxning sedan tidigare. Hon utesluter inte en comeback i boxningsringen. "Jag och min tränare har pratat om att det skulle vara kul att kanske gå en proffsboxningsmatch någon gång."

På fyra år har hon gått från nybörjare till bäst i världen.

Inför thaiboxnings-VM i Mexiko siktar Patricia Axling på sitt femte raka mästerskapsguld.

– Vi brukar skämta om att jag är den talanglösa världsmästaren, säger hon.

I en källare, var annars, har Patricia Axling precis hållit i ett träningspass med bland andra en av Sveriges mest kända kockar. Han, liksom övriga deltagare, ser slitna ut. Axling verkar oberörd. Trots att VM bara är dagar bort väljer hon att drilla andra i stället för att bara fokusera på sin egen träning inför mästerskapet.

– Vårt tankesätt här är att alla som tävlar ska ge tillbaka på något sätt, så jag håller pass en gång i veckan. Men det här var en annan grej, det var min kiropraktor som var med, vi gör lite tjänster och gentjänster, säger Patricia Axling.

Foto: Fredrik Persson/TT
Patricia Axling och tränaren Taeng-Am "Lex" Prajerd slipar på detaljer inför VM i Mexiko. Axling har två raka VM-guld och är favorit till en ny titel. "Men jag underskattar ingen, det är ett starkt startfält."

Dubbla VM-guld

Här, bakom en plåtdörr på en bakgata 150 meter från Odenplan i Stockholm, tillbringar 30-åringen en stor del av livet, och har så gjort sedan mars 2014. Då gjorde den tidigare SM-medaljören i både karate och boxning sin första thaiboxningsträning.

Sedan gick det fort.

Året därpå tog hon SM-silver, och 2016 kom det stora genombrottet. Axling blev först svensk mästare och på så sätt uttagen i landslaget till VM i Jönköping.

Inför VM visste knappt någon av motståndarna vem hon var.

– Men det vet de nu, och det märktes redan på förra VM:et. De undrade nog vad som hände, säger Patricia Axling om det sensationella VM-guldet för två år sedan.

– Det enda jag fick höra var att ingen vinner sin första match för landslaget. Då lyckades jag ändå gå in, gå fyra väldigt hårda matcher och ta det där guldet.

Hon har sedan dess försvarat sitt VM-guld och därutöver tagit två EM-guld och ytterligare två SM-guld. Inför VM i Cancün, som börjar på lördag, är hon på nytt storfavorit.

Foto: Fredrik Persson/TT
Patricia Axling har bara hållit på med thaiboxning i fyra år, men har redan två VM-guld, två EM-guld och tre SM-guld. "Vi försöker jobba mycket med att jag ska bli mer stabil i clinchen, få bättre balans och försöka komma till skott mer i sparkarna".

"Sjuk tävlingsvilja"

Nyckeln till framgångarna är enligt Axling inte en extrem fallenhet för thaiboxning, utan snarare en vinnarskalle utan dess like.

– Jag och min tränare skämtar hela tiden om att jag är ”den talanglösa världsmästaren”. Jag är inte någon naturbegåvning när det kommer till teknik och sådant. Det som jag har däremot, det är nog en helt sjuk tävlingsvilja. Jag vill verkligen vinna till varje pris. Och på det så har jag en väldigt bra fysik, jag är stark och uthållig, jag orkar. Det i kombination blir ganska farligt, säger Patricia Axling.

På pappret är de tuffaste konkurrenterna i 57-kilosklassen ryskan Maria Klimova, som hon slog i EM-finalen i höstas, samt thailändskan Sawsing Sor Sopit.

En än tuffare utmaning kan vara det mexikanska vädret.

– De tidigare mästerskapen har varit i Jönköping och Minsk, det var perfekta temperaturer. Men här ska det bli en hysterisk värme. Jag är faktiskt lite orolig, jag har inte tävlat på det sättet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN