Alla årets stall anmälda – men ändå inte klara

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Tre nya team har fått klartecken

Alla årets F1-stall är anmälda till F1 2010, men fem av dem med förbehåll.

De kan förlora sin plats om en vecka - och teamen fortsätter att hota med en privatserie.

VM-ledarna Brawn, McLaren, Renault, BMW och Toyota kan fortfarande förlora sin plats på startgriden 2010. Anledningen är att de ännu inte är överens med FIA om budgettaket.

Däremot har Ferrari, Red Bull och Toro Rosso som också är emot en övre budgetgräns fått en garanterad plats till 2010 men de tre teamen är långt i från säkra på att de vill ha den:

– Ferrari anmälde sig till F1 2010 under vissa speciella villkor, dessa har ännu inte uppfyllts, skriver stallet i ett pressmeddelande.

– Trots det har FIA satt upp Ferrari som en deltagare helt utan krav i F1 2010. Därför vill Ferrari klargöra att vi inte kommer att deltaga i F1 2010 under de rådande omständigheterna.

Teamen eniga

FOTA, teamens organisation, understryker dessutom ytterligare en gång att de är eniga och att de inte accepterat de regler som FIA bestämt sig för:

– Ferrari, Red Bull och Toro Rosso har mot sin vilja fått en plats i nästa års F1, detta utan att man tagit hänsyn till de villkor som teamen ställt. Teamen kräver en snabb lösning och lyckas vi inte med det kommer teamen att söka efter en alternativ serie, skriver FOTA enligt motorsporttotal.

– Den rådande situationen är ett resultat av att kommunikationen mellan FIA och FOTA inte har fungerat och det hjälper inte att försöka lägga skulden på någon. Istället måste vi försöka hitta en lösning. Vi är medvetna om att vi har en allvarlig ekonomisk kris, men den process som vi går igenom nu går emot FIAs regler och principer. Åtgärderna är för radikala.

Tre nya team

Tre nya team har fått platser till 2010, Campos Grand Prix, Manor Grand Prix och Team USF1. Men det kan bli ytterligare nya team, FIA vill träffa de fem teamen som bara har en preliminär anmälan, diskutera framtiden med dem och få dem att överge sina krav fram till och med den 19 juni, annars är det andra team som får chansen.

Detta betyder i klartext att ingenting är klart inför säsongen 2010, FOTA och teamen håller kvar vid sin linje och FIA vid sin. Förhoppningen är att parterna når en lösning till nästa fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1