Chockade F1-världen

Publicerad:
Uppdaterad:

Från konkurshot till dubbelseger – köpte stallet för en dollar

Foto: AP
Vinnare? Jenson Button skrällvann Formel 1-premiären i Melbourne. Men om Button och stallet – Brawn - kommer att få behålla segern vet de ännu inte.

Konkurshot i januari, dubbelsegrare i mars.

Brawn GP har gått från botten till toppen på två månader – med Brawns VM-taktik från 1994.

Foto: Foto:AP
Protesterar Michael Schumacher och Ferrari är inte nöjda med hur Brawn har utrustat sin nya bil.

Honda deklarerade att de skulle lägga ner sitt F1-team i december och det var länge osäkert om det f anns någon ny köpare. Moderkoncernen betalade räkningarna året ut – och Ross Brawn köpte loss teamet där han är teamchef för en dollar.

– Det var en chock när Honda bestämde sig för att dra sig ur, säger teamchef Ross Brawn till Bild.

– Men jag visste att vi hade en riktigt bra bil och därför ville jag verkligen rädda teamet. Jag hade inget annat val, annars hade jag blivit förtidspensionär.¨

”Ingen överraskning”

När sedan teamet anlände till de avslutande testerna, bara Force India och Toro Rosso har testat mindre, var de uträknade.

Men Jenson Button och Rubens Barrichello levererade topptid efter topptid.

– Jag är inte överraskad över att vi är så snabba, men på grund av de nya reglerna kanske de andra teamen prioriterat annorlunda, säger britten Brawn till motorsporttotal.

Hemligheten är att teamet började med den nya bilen redan 2007 och när Ross Brawn insåg att fjolårets säsong var ett misslyckande lades all kraft på årets bil. Åtta olika designteam arbetade med bilen i tre

olika vindtunnlar och Ross Brawn är dessutom känd för sin grundlighet. Enligt hans gamle parhäst Michael Schumacher finns det inte någon inom F1 som är så noggrann med detaljerna som britten.

Därför är det ingen överraskning att just Brawn GP är ett av de teamen som kör med de omdiskuterade diffusorerna...

Kan vinna VM

När Brawn sedan köpt teamet gjordes en deal med motorleverantören Mercedes det gav en motor som hade 45 hästkrafter mer än aggregatet från Honda.

Den kombinationen tycks vara perfekt.

– Det är många som tycks glömma vad som händer när det kommer nya regler. 1994 var jag hos Benetton, då offrade vi 1993 för att vinna titeln 1994, säger Ross Brawn till autosport.

– Då var det onormalt, vi var det lilla T-shirtstallet som vann VM.

Och det kan hända igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1