Längdskidor

VM-silver för Södergren

SPORTBLADET

”Äntligen får man betalt för slitet man lägger ner”

Anders Södergren satsade allt på ett kort i dubbeljakten i VM.

Det räckte till en imponerande silvermedalj.

Norrmannen Petter Northug tog guldet efter att ha satt in spurten med knappt en kilometer kvar.

– Äntligen får man betalt för slitet man lägger ner, säger Södergren till SVT.

Det kraftiga snöovädret i Liberec ändrade de taktiska förutsättningarna inför 30 km dubbeljakt (15 km klassiskt, följt av 15 km fristil).

Men svenskarna struntade i det och gick ut stenhårt.

Efter fem kilometer låg Johan Olsson i täten, men Anders Södergren gick kort senare upp i ledning och satte in ett ryck. Snöovädret gjorde det omöjligt att splittra fältet och efter drygt elva kilometer var klungan samlad igen.

Svenskar i täten

Vid skidbytet efter halva loppet avverkat var det förvisso dubbelt svenskt i topp då Södergren och Olsson delade ledningen på tiden 38.34,3 – men övriga klungan låg hack i häl.

Det dröjde inte länge i fristilsåkningen innan Södergren började falla tillbaka i fältet. Något överraskande valde Marcus Hellner, som tidigare smugit i mitten av fältet, att gå upp och dra vid 20 kilometer.

Han avlöstes dock tämligen snart av Södergren, som inte på långa vägar hade tänkt att ge sig frivilligt.

Kvartett som fajtade

I banans allra tyngsta backe med fem kilometer kvar satte Södergren in ett nytt ryck och bara fem åkare orkade haka på.

Roland Clara, Italien, och Tobias Angerer, Tyskland, släppte och när sista varvet startade blev det en fajt mellan fyra åkare (förutom Södergren även Alexander Legkov, Ryssland, Petter Northug, Norge, och Giorgio di Centa, Italien).

Med knappt en kilometer kvar satte Petter Northug in nådastöten och ryckte åt sig en ointaglig ledning.

”Superskidor”

Alexander Legkov föll i sista nedförsbacken, Anders Södergren tackade och tog emot och åkte till sig en välförtjänst silvermedalj. Giorgio di Centa snuvade Legkov på bronset.

– Det är lite roligare nu än i förrgår. Jag hade superskidor i dag, vi körde för en gångs skull ruggat på klassiskt och det kunde inte vara bättre, säger Södergren till SVT.

– Äntligen fick man betalt för slitet man lägger ner under loppet. Man ligger och borrar och drar och jag tror att de flesta var ganska trötta på sista varvet. Kanske var jag lite för defensiv i sista branten, men jag ville inte vara vrålstum in på upploppet.

– Det hade varit tufft att ta Northug i spurten...

”Körde hårt”

Om taktiken att gå ut stenhårt säger han:

– Jag ville få till exempel Northug att slita på det klassiska. Jag kände att jag hade bra skidor och var pigg i kroppen. Det var bara att borra på.

– Det blev lite avvaktande under de två första varven på fristilen. Jag tappade lite positioner, men jobbade ikapp och gick upp i täten igen. Sedan planerade jag att köra ganska hårt och det betalade sig ganska bra. Jag visste att jag inte skulle få något gratis, så sedan var det bara att köra för allt vad tyglarna höll.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor