Mejla

Jennifer Wegerup

Alkohol till matchen – men var går gränsen?

SPORTBLADET

Uefa kräver att öl serveras under U21-EM.

Den nyheten kunde man läsa under veckan och det var inte utan att man hickade till.

Uppgifterna var dock felaktiga.

Vilket ändå inte förändrar det faktum att det hycklas något fruktansvärt kring öl och fotboll.

Rätt eller fel? Flera svenska idrottare drack öl när de tittade på tennis under sommar-OS i Peking.
Rätt eller fel? Flera svenska idrottare drack öl när de tittade på tennis under sommar-OS i Peking.

I måndags och tisdags skrevs i flera tidningar att U21-värden Helsingborg fått problem då man inte ville ha öltält på stan under ungdomsmästerskapen men att Uefa krävde det. En nyhet som dock var felaktig, Uefa ställer inga sådana krav. Dessbättre.

Dock kan det ändå vara värt att ta upp den ständigt pågående diskussionen om fotboll, öl och hyckleri än en gång. På Sannarpslägret i fotboll som tonåringar pratade vi ”Spola kröken”. Samtidigt var vi med på fotbollsfester där ledare och tränare tittade djupt i flaskorna och invigde oss med besked i supkulturen.

Supandet – utbrett

På fina Fotbollsgalan har jag själv blivit utsatt för vad som med rubrikspråk kunde kallats en ”Sex-attack” från en av landets mest kända fotbollsledare.

Jag skrattade bara åt det, ingen skada skedd, men supandet bland fotbollsfolket är lika välkänt som utbrett. 

Hyckleri inom idrotten

Jag dricker själv gärna vin till maten och drar mig inte för en barrunda eller festkväll ibland. Det problematiska med just fotbollen och idrotten är hyckleriet. Å ena sidan ska man värna ungdomen och vara förebilder, å andra sidan krökar man hej vilt.

Vi är i och för sig i stort sett alla hycklare kring alkohol, men just inom idrotten blir det så tydligt. Det är öljättar som sponsorer. Miljoner diskussioner och miljoner kronor kring det ökande fotbollsvåldet men samtidigt en stor ovilja att införa nykterhetskontroller vid arenorna eller stoppa ölförsäljning.

En läsare mejlade mig en gång om detta och var upprörd: ”ta inte ifrån den fattige mannen nöjet att dricka öl och se på fotboll”.

Och vem missunnar folk det? Inte jag. Samtidigt kommer jag alltid att undra varför folk som dricker åtta stora stark bryr sig om att sen gå på match. Visst, gemenskapen och stämningen och blablabla. Men spelet, det kan man inte ta in i någon högre grad då.

Det verkliga problemet är ju också de som inte kan hantera alkoholen. Som den fulle dansken som förstörde Danmark–Sverige. Och värre, alla slagsmål, misshandelsfall, knivskärningar och, värst av allt, även dödsfall som skett i samband med matcher och mästerskap, allt i fotbollens missbrukade namn. Ytterst få av de tragedierna skulle inträffat om det inte vore för att folk druckit. 

Började kröka vid 11

Under fotbolls-EM 2004 bodde vi på Sportbladet ett tag på samma hotell som en grupp engelska fans. De var hur trevliga som helst tills de började kröka vid 11-tiden på förmiddagen varje dag. Sen var det bråk, pissande i poolen, hot mot fans från andra länder och, efter en förlust, sönderslagna rum och hotellhissar. 

Att det är så här vet vi. Men precis som med bilen, som vi inte kan leva utan (inte jag heller) trots det som bilismen gör med miljön och det stora antalet trafikdöda, är vi beredda att ta ett hur stort svinn som helst för att få behålla vår rätt att dricka – även på match.

Det borde vi alla prata mer om, oavsett vad Uefa kräver eller ej.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup