Längdskidor

Kalla femma efter protest

Av: 

Jonatan Fast

SPORTBLADET

Fastnade i startanordningen

Charlotte Kalla fastnade i startanordningen i sprintsemifinalen över 1,2 kilometer i Lahtis.

Men efter en svensk protest fick hon åka final. Och kom femma.

– Jag kokade inombords efter semifinalen, säger Kalla till TT.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla var enda svensk vidare till semifinal när världscupen startade om efter skid-VM med sprint i finska Lahtis.

Väl där såg en arrangörsmiss ut att kosta 21-åringen en plats i finalen, men ett jurybeslut räddade Sverige från totalfiasko och Kalla blev till sist femma.

Charlotta Kalla var laddad inför semifinalen men föll framåtstupa över startgrinden som inte öppnades. Svenskan fick sedan försöka kämpa sig i kapp fältet under hela loppet – ett omöjligt uppdrag som gjorde att hon slutade sist i sitt semifinalheat.

– Det tog helt stopp. Den var liksom fast, berättar Kalla.

– Jag tog ett stavtag framåt när jag hörde startskottet, men bara föll. Jag var helt säker på att det skulle bli omstart, men när det inte blev det tänkte jag att jag inte bara kan stå kvar. Det var bara att försöka hänga på.

Ett jurybeslut gav dock Kalla en plats i finalen, där hon fick starta i det bakre ledet.

I finalen kom Kalla i väg som sjua men smög sedan fram och knep femteplatsen efter segrande slovenskan Petra Majdic, som vann knappt före Italiens Arianna Follis och Finlands Pirjo Muranen.

– Jag fick staka igång och kunde egentligen bara göra mitt bästa. Jag hamnade efter men jobbade på i sista uppförsbacken och är ändå nöjd med femteplatsen.

Kalla var en av tre svenskor som tog sig vidare till kvartsfinal från det inledande tidskvalet. I kvarten slogs sedan Anna Olsson och Mia Eriksson ut.

För herrarna blev lördagen en misslyckad dag. Sprintspecialisten Emil Jönsson låg hemma i feber.

Tre svenskar gick visserligen vidare från tidskvalet, men när väl kvartsfinalerna var avklarade hade varken Marcus Hellner, Jesper Bryntesson eller Teodor Peterson lyckats ta sig vidare.

Herrarnas sprint vanns till sist av norske VM-kungen Petter Northug före landsmannen Ola Vigen Hattestad och Nikolaj Morilov, Ryssland.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor