Motorsport

Kaparna stäms av byggföretag

SPORTBLADET

Speedway- klubben kan tvingas ersätta - med 20 miljoner kr

GÖTEBORG

NCC stämmer Kaparna.

Byggföretaget anklagar klubben för dumpning av jordmassor på deras mark.

Nu kan Kaparna tvingas återställa marken eller ersätta NCC - med 15-20 miljoner kronor.

klubb i kris Om Kaparna fälls kan de tvingas frakta bort all den dumpade jordmassan. Detta skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor. För klubben som redan är i ekonomisk kris skulle detta vara förödande. "Då får vi väl lägga ner", säger ordföranden Tommy Rander.
klubb i kris Om Kaparna fälls kan de tvingas frakta bort all den dumpade jordmassan. Detta skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor. För klubben som redan är i ekonomisk kris skulle detta vara förödande. "Då får vi väl lägga ner", säger ordföranden Tommy Rander.

Kaparna är en speedwayklubb i ekonomisk kris. Nu kommer nästa smäll.

I dag får Tommy Rander ett brev som meddelar att NCC, som äger marken kring stadion vid Arenal, drar Kaparna inför rätta.

- Vi har som avsikt att lämna in vår stämningsansökan inom två veckor, säger Joachim Hallengren, regionschef på NCC Property Development.

Två rättsliga processer

Det är en krånglig, seg tvist mellan NCC och Kaparna som nu mynnar ut i två parallella rättsliga processer.

Den ena då både NCC och Kaparna överklagat det utslag som kronofogden lämnade den 19 maj - vilket innebär att ärendet automatiskt avgörs i tingsrätten.

Dels den nya stämningsansökan mot Kaparna.

Allt ska fraktas bort

Efter strandade förhandlingsförsk de senaste dagarna väljer NCC att stämma Kaparna på all tippning som skett sedan 1999, enligt företaget handlar det om 100000 kubikmeter. Att frakta bort det kostar, enligt NCC, mellan 15 och 20 miljoner kronor.

- Det är exakt vad vi har väntat oss. Men vi är inte rädda, vi anser att vårt arrendeavtal gäller, säger Tommy Rander.

NCC hävdar att ni inte längre var intresserade av att förhandla?

- Vi föreslog att samtala men när NCC fortsatte att jaga oss med kronofogden ansåg vi inte att det var någon idé eftersom vi tycker så olika i grundfrågan - vi anser att vi har haft rätt att tippa. Det framgår av det arrendeavtal som gjordes 1993, säger Kaparnas ordförande Tommy Rander.

Enligt NCC:s juridiska ombud Jesper Prytz är uppgiften om arrendeavtalet fel:

- Kaparna har ett arrendeavtal, men det gäller den norra delen av marken och detta handlar om den södra delen. Det avtalet gick ut den 1 januari 1999 och de har alltså ingen rätt till att använda den, säger Jesper Prytz.

- Marken var ett träsk från början, vi har gjort NCC en tjänst. Jag misstänker att deras avsikter nu är affärsmässiga, säger Tommy Rander.

Om NCC får rätt handlar det om otroligt mycket pengar, är du inte rädd för riskerna?

- Då får vi väl lägga ner... Men vi har inget val, vi kan inte låta de stora vinna.

Tippningen är en stor inkomstkälla för Kaparna, har den skett olovligt kan även det bli föremål för rättslig granskning. Vidare har Miljöförvaltningen skickat ett föreläggande till Kaparna.

Bakgrunden till bråket:

Petra Thorén

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway