Basket

Manu Mania

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

I natt ska Argentinas nya bollgeni spela hem Spurs tredje NBA-titel på sju år

Diego Maradona, Guillermo Vilas, Juan Pablo Aimar och Hernan Crespo i all äro. Argentinas nya bollgeni heter Manu Ginobili.

Och han spelar inte ens fotboll.

I natt kan San Antonio Spurs ta sitt tredje NBA-mästerskap på sju år. I centrum av händelserna står en bolltrollande kämpe – Manu Ginobili från Argentina.

Medan det har varit lite tunt med argentinska bollgenier på fotbollsplanen, har i stället de argentinska basketspelarna tagit över. 2002 tog argentinarna silver i VM och förra året blev det OS-guld. Nu kan det bli NBA-guld.

Det står 3–2 i matcher mot Detroit inför nattens match som spelas i San Antonio. När Manu Ginobili spelat bra har San Antonio vunnit. I de första två matcherna var Ginobili så enastående att amerikanska basketexperter utnämnde honom till finalens mest värdefulla spelare.

– De matcherna var nog höjdpunkten den här säsongen för mig. Jag ville vara aggressiv och lyckades, säger han.

198 cm lång

I tredje matchen drabbades han av en skada och i fjärde matchen var han riktigt blek. Resultatet? San Antonio fick storstryk. I femte matchen var Ginobili sitt vanliga jag och det blev seger efter förlängning.

Den 198 cm långe Ginobili är en kombination av slitvarg, suverän atlet och bollgeni. Han är över allt på planen, skjuter som en gud, men kan lika driva mot korgen och lägga i bollen från de mest märkliga vinklar i hårt trängda lägen.

– Den spelare jag helst av allt skulle vilja spela med är Ginobili. Man vet aldrig vad som ska hända när han är på planen, har Lakers superstjärna Kobe Bryant sagt.

”Världens roligaste sport”

I Argentina är Manu Ginobili lika stor som de största fotbollsspelarna. Minst. Han har flera gånger röstats fram till landets populäraste idrottsman.

– Jag har hört att basketklubbarna har kö av barn som vill spela. Det är väldigt kul för basket är världens roligaste sport, säger han när Sportbladet träffar honom.

Spelar du fotboll?

– Nej, jag har bara spelat basket, men Maradona var min idol och förebild. Han och Michael Jordan. Men om jag hade tid skulle jag vilja spela tennis.

Vad vet du om svensk basket?

– Om ni var lika bra i basket som fotboll så skulle ni ha spelare i NBA, så mycket vet jag.

Älskar att vinna

I Argentina har man till och med gett basketfebern ett namn: Manu Mania.

– Folk vill veta vad han äter, dricker, säger och tänker. De vill veta allt han gör, säger Leo Montero som är programledare för ett sportprogram i Argentina.

– Han är så stor i Argentina att när jag kom tillbaka hem efter att ha träffat honom i USA, så ville folk krama mej bara för att jag kramat honom.

Manu Ginobili själv bara njuter av stunden.

– Att vinna är bland det mest njutbara som finns. Jag vill uppleva det så många gånger som möjligt för det är en unik känsla. Det är det som motiverar mig, säger Manu Ginobili.

I natt kan han få njuta en gång till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Har Maradona som idol

Finalspelet så här långt

Internationella Spurs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket