Gruskungen

SPORTBLADET

Nadal vann tuff Parisfinal

Stockholm (TT)

Roger Federer var på väg in i tennisens historieböcker ännu en gång.

Då stod Rafael Nadal i vägen som så många gånger tidigare den senaste tiden.

Spanjoren försvarade sin titel och Federer får fortsätta vänta på en sin första seger i Franska mästerskapen.

Det var finalen alla ville se och det blev resultatet många trott. Däremot inte riktigt på det förväntade sättet. I en final som tog en totalvändning stod till slut Nadal som segrare med setsiffrorna 1–6, 6–1, 6–4, 7–6 (7–4).

För 20-åringen som dominerat på gruset de senaste åren var det den andra raka segern i Paris och hans 60:e i rad på underlaget. Men den viktigaste statistiken var en helt annan. Den i inbördes möten mot Roger Federer.

Världsettan som i sin tur varit överlägsen på alla andra underlag, saknar bara en stor buckla i prissamlingen, den från franska mästerskapen. Ska han få den så måste han hitta ett sätt att besegra Nadal på gruset.

Federer överlägsen i första

För segern var Nadals femte raka mot Federer varav de tre senaste kommit in om loppet av ett par månader på just grus. Om det finns någon som har ett mental övertag på Federer så är det just Nadal.

På söndagen såg dock segersviten ut att spricka. I första set visade Federer tecken på sin överlägsenhet och Nadal tecken på nervositet. Då såg schweizaren ett tag ut att bli blott den sjätte spelaren genom tiderna att stå som segrare i alla de fyra Grand slam-turneringarna och blott den tredje att vinna de fyra i rad.

Men i andra set kom då vändningen, när Nadal började att trycka in forehands på Federers backhandsida, schweizarens svaga sida, kom också misstagen från Federer.

Tiebreak avgjorde

Att schweizaren kunde hålla sig kvar i matchen när han bröt fram till 5–5 i fjärde set blev bara en tillfällig räddning. Nadal vann tiebreaket – och matchen.

– Det är otroligt, jag tror att jag föredrar segern det här året för det är mycket svårare att försvara en titel, sade Nadal till nyhetsbyrån AFP.

– Det var en otroligt svår match. Roger spelade mycket bättre i det första set men efter det så öppnade matchen upp sig.

Nästa stora turnering är Wimbledon på gräs om ett par veckor, turneringen som Federer dominerat och vunnit tre år i rad. Där är schweizaren storfavorit att försvara sin titel.

Men det var knappast någon tröst för honom på söndagseftermiddagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis