Poker

Nionde lektionen: Kicking ace in Vegas

SPORTBLADET

Efter elva timmar bakom mina Diesel-solglasögon, fortfarande på samma stol efter att ha sett tio andra spelare komma och slås ut vid mitt bord den första dagen i VM, plockar jag upp 8-8.

Jag har i några timmar varit chipleader vid bordet men har nu halkat ned under startkapitalet på 10?000 i marker. En spelare två stolar till höger om mig gör den rutinmässiga starthöjningen på tre gånger stora mörken. Jag överväger situationen, och skjuter sedan in hela min markerstapel i potten. Alla andra lägger sig. Spelaren som höjde tvekar en stund men synar sedan.

Vi lägger upp korten: han har 5-5. Jag hinner tänka ”Yes! Your ass is mine!” innan floppen läggs upp, med en tredje femma. Inget av de följande korten hjälper mig, och jag är borta ur VM.

Klen tröst att jag föll i överläge, att nästan två tredjedelar av startfältet inklusive exvärldsmästaren Doyle Brunson slogs ut före mig. Jag är en bad-beat story bland tusentals andra. Plats nummer 586, 1?905 eller 5?611 spelar ingen roll i VM, det enda som räknas är om du kom ”in the money” eller inte.

När jag före starten förberedde mig skrev jag överst på mitt anteckningsblock STAY OUT OF TROUBLE och NEVER GET YOUR MONEY IN DEAD; och det är det senare som får bli ämnet för dagens lektion.

En sund grundregel i all poker är att ska du väl sätta hela ditt kapital på spel, får du INTE ”dra dött” – du ska ha en rimlig chans att vinna potten, även om den andre visar upp en bättre starthand.

Ett exempel på när du stoppar in dina pengar dött vore om du gick med på 9-8 i färg, och floppen sedan blir A-K-5.

Talar du nu först och försöker bluffa genom att gå all-in, är du i princip död om du får en syn. Du har inga realistiska utvägar.

Så stoppa aldrig in dina pengar dött, i synnerhet efter en oturlig flopp! Ett exempel på när du i?stället har åtskilliga dörrar öppna får du i nedanstående smakprov från VM.

Och resten av vistelsen i Las Vegas? Staden är ju full av poker. Det blev sex andra mindre turneringar för min del varav två placeringar in the money, en andra- och en tredjeplats. No complaints.

Dan Glimne (poker@aftonbladet.se)

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker