Amerikansk idrott regerar

SPORTBLADET

Jag älskar verkligen amerikansk idrott. Jag vet, det tar lång tid, det händer inte så mycket och det är just amerikanskt – men det är ju det som grejen!

I en tid då man ”ska” avsky allt vad det stora landet i väst heter (tack ska du ha George W) måste jag ändå tillstå att amerikansk fotboll och baseboll är grymt att se på. För att inte tala om sändningarna.

Vi börjar med sporterna. Ingen annanstans finns det så

många taktiska variationer av spel som i de just nämnda idrotterna. Ta football som exempel – en quarterback har tusentals spel att välja på varje gång han ställer upp.

Tusentals varianter – och varje gång ska han få alla sina medspelare att springa just dit han vill. Sedan sker allt på nolltid. Snapp, några steg tillbaka och passning eller överräckning för ett springspel.

Samma sak i Baseboll. Inför varje pitch tecknar tränarna, i sitt eget teckenspråk, hur deras lag ska göra. Rävspel på högsta nivå.

Och när allt detta packas in i ett snyggt paket i form av kunniga kommentatorer, massor av kameror och grafik av yppersta klass kan jag inte göra annat än att luta mig tillbaka i soffan, läppja på en Bud och njuta.

Let’s play ball!

I natt kan World Series ha tagit slut då Chicago hade chansen att avgöra. Nattinén, match nummer tre, natten mot i går var fantastisk. Inte förrän i den fjortonde omgången avgjordes det.

Och det var nästan lika kul att se reprisen med Janne Hedlund som kommentator. Han har den perfekta mixen av förklaringar av sportens alla finesser och skickliga analyser av det som just hänt.

När nu basebollen tar slut börjar basketen i stället, så nattsömnen kommer säkert att bli lidande även resten av vintern. Yes!

Jonas Bladh