Storseger för Sevilla i Uefacupfinalen

SPORTBLADET

Tog sin första titel sedan 1948

Foto: REUTERS
Lennart Johansson tillsammans med segerrusiga Sevillaspelare.

Ingen erövrad titel sedan 1948.

På onsdagskvällen fick äntligen Sevillas spelare – och supportrar – jubla.

4–0-segern mot Middlesbrough i Uefa-cupfinalen gav klubben en högst efterlängtad titel.

I ära och prestige rankas Uefa-cupen långt efter sin storebror, Champions League. Men för Sevilla har det knappast någon betydelse.

Det har varit en ligaseger 1946 och tre spanska cuptitlar, den senaste 1948. Sedan har meritlistan tagit abrupt slut, tills nu.

Uefa-cupfinalen i Eindhoven var klubbens första Europafinal, segern var klubbens största framgång i föreningens historia.

Och för Middlesbrough var det samtidigt en oerhörd besvikelse. För den engelska klubben har delat finalmotståndarens öde. Under de 130 år som klubben existerat har det bara blivit en ligacupseger, för två år sedan.

Inför finalen var det Sevilla som bar favoritskapet, det infriades redan i 26:e minuten. Det var då ett Luis Fabiano nådde högst i straffområdet på en frispark och kunde nicka in ledningsmålet bakom Mark Schwarzer.

Då började jakten som så många gånger tidigare för Middlesbrough. Den engelska klubben med Sven-Göran Erikssons efterträdare – Steve McClaren – som manager hade vänt underlägen mot såväl Basel som Steaua Bukarest tidigare i turneringen.

Men den här gången stod sig engelsk fysik och kämpaanda sig slätt. Närmast kom till slut en australier.

I 51:a minuten var Australiens landslagsforward Mark Viduka fri men Sevillas målvakt Andres Palop räddade. Och när McClaren satsade på tre anfallare blev det mål – men åt andra hållet.

Efter en snabb kontring tvingades målvakten Schwarzer släppa retur på inhopparen Kanoutés skott.

Och då visade Enzo Maresca varför han varit Sevillas bäste målskytt hittills i år. Säkert slog han 2–0-målet. Sex minuter senare avgjorde han definitivt finalen när han med ett vänsterskott satte 3–0.

När 4–0-målet kom genom Kanouté var Middlesbroughs spelare redan hemma i England, i alla fall i tankarna.

Om titeln nu var Sevillas första i Europa kan det bli ytterligare en för Spanien i år. Nästa vecka möts Barcelona och Arsenal i Champions League-finalen i Paris.

TT