Hockeydräggen dränker oss i oljud

SPORTBLADET

RIGA

Livet går sin gilla gång här i den lettiska huvudstaden.

Folk spelar golf, till exempel.

Särskilt illa tycker de om allt hockeydrägg som envisades med att kissa i bunkrarna.

Det är en välrenommerad golfbana en halvtimme utanför Riga. 20 medlemmar typ och en halv miljon i årsavgift. Allt för att hålla en viss stil.

Det var innan hockeypacket kom in i bilden.

Greenfee eller vänskapliga relationer gjorde att de kom in.

De drack öl på banan. Det gör man inte hemma.

De blev pinknödiga. Det gör man i Sverige. Curre Lindström, den gamle lettiske landslagstränaren, fick se pinknödiga herrar från sitt andra hemland lätta på sina problem i bunkrarna. Tomma ölburkar lät de ligga längs fairway to heaven.

Banans tjänstemän såg inte glada ut, men valde att titta bort generat.

Att vara väluppfostrad kan stundtals vara att inte se allt som inte vill se.

Vad händer mer?

Det är inte så mycket fans här.

Arenorna är tomma trots att 79 procent av biljetterna uppges vara sålda. Men vilka som köpt är oklart och likaså vilka de sålt vidare till. Det talas om en mindre skandal av korruptionskaraktär. Billiga biljetter blev för dyra.

Och hallarna står tomma, trots viktiga matcher.

Det är inte så mycket svenskar och finnar här heller. Öltälten ekar lite stumma. Inga danskar, inga slovaker.

Men de kanske spelar golf de också, vad vet jag.

Livet går sin gilla gång här i den lettiska huvudstaden.

Blonde Max på TV 4 är lite trött den här morgonen så hans fotograf gör alla intervjuer. Vem som filmar framgår inte riktigt.

Cendré Marie på SVT tar i ren inspiration över kameran och filmar Shanahans ben hela tiden. Får ni se några närbilder på hans rumpa i sporten så vet ni vem som fotat.

Lika cendré Nicklas Bäckström ger intervjuer på engelska. Det går sådär. Han vänder sig bort så att svenska media helst inte ska höra.

Baren här på hotellet är full klockan nio på morgonen. Hockeydrägget har kondition.

Ohyggligt ljudinferno

Även om arenorna är halvtomma så låter publiken mycket. OHYGGLIGT mycket. När man trodde man lämnat infernot hemma med TV 3:s sändningar där man knappt såg ishockeyn för all reklam och alla tävlingar så hamnade man i de totala skärselden här eftersom det säljs tutor, drivna med gas, som alla tycker det är så himla kul att använda. Det är decibel på finsk hårdrocksnivå. Skyddsombuden rasar. Vårt tålamod också.

Skitit i det blå skåpet

Roligaste jobbet i arenorna har de killar som åker in med skovlar varje gång ni där hemma ser på reklam. De försöker dölja att de ständiga avbrotten är av kommersiell karaktär och låtsas ta bort generande snö. Det går vi inte på.

–Där har du väl i alla fall skitit i det blå skåpet, säger Lasse Granqvist när jag kommer ner i frukostmatsalen en morgon.

Han syftar på min krönika om att hockeyn är lika stor som fotbollen i den svenska folksjälen –men misshandlas på våra svenska sportredaktioner.

Han hade kanske rätt. Jag bläddrade lite i tidningarna dagen efter. Man såg knappt Tre Kronors hockeyrumpor för alla välsvarvade Champions League-ben. Och i mejlboxen var det mjölkstockning. Ingenting kom igenom på timmar.

Tack för alla mejl.

Folkets kärlek är som alltid min belöning.

Två exempel:

”HÄRLIGT!!!

Jag tar denna artikel som ett löfte om att vi slipper din skitfula nuna och dina lågbegåvade texter i sommar. Hoppas du får en lång härlig LEDIG sommar.

mvh Joakim Ottosson”

Men mejlskörden hade två sidor. Jag fick ungefär lika många mejl som höll med. Som det här:

”Jag är en av dessa ”så kallade kvinnor” som i dag fick alla fotbollsnördarna på jobbet att slita sig från sina ändlösa diskussioner om Ärtberga BK:s chanser i division IX för att höra Tre Kronor piska skiten ur USA, och därmed få en insikt i vad livet egentligen handlar om.

Har själv varit smyg-hockeyfan sedan OS i Lillehammer, och förstår inte tjusningen med att rusa runt på Heden i snålblåst eller leka EU-kravaller när något stockholmslag kommer till stan. Visst, hockeyn har också slagskämpar – t.o.m beväpnade –men de har skydd på sig, vistas i en inhägnad och har en domare som kan blåsa av dem.

Dessutom tar det inte en kvart att ta sig tvärs över plan, och när såg vi senast en match i fotbolls-VM sluta med 6-0?

 Jag ska skriva ut din krönika och sätta upp i fikarummet.

Kram!

Mia Sundström i Göteborg”

???

För övrigt anser jag att det är trist att Champions League spelas varje år. Det urvattnar lite. Eller hur, alla fotbollsnördar...?

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Mejl till Lasse

Lasse Anrell