Taktiken: Skada Kim

SPORTBLADET

Förbundskaptenen: ”Kör de över Kim – då hämnas vi direkt”

1 av 2 | Foto: Scanpix
Peter Elander varnar Kanada inför kvällens OS-final.

TURIN

Damkronornas förbundskapten Peter Elander varnar Kanada.

Kör de över Kim Martin i målet kommer hämnden snabbt.

Öga för öga - tand för tand.

- Får de bort Kim från matchen har de vunnit mycket. Men då tror jag inte Hayley Wickenheiser spelar så många byten till, säger Peter Elander.

Kanada är skärrade och nervösa inför kvällens final. De har allt att förlora och inget att vinna egentligen. Lite som känslan var inför Tre Kronors kvartsfinal mot Vitryssland 2002 - ungefär.

Nu är förbundskapten Peter Elander orolig för att kanadensiskorna kommer att vara för aggressiva, närgångna eller energiska mot Kim Martin i Sveriges mål.

"Vet hur de tänker"

- Kanada kommer att gå jättehårt på mål och det kan hända att de försöker köra på Kim Martin. Jag vet hur kanadensiska coacher är och hur det fungerar i Kanada. Men vi är förberedda på det där, säger förbundskapten Peter Elander.

Elander hoppas att den finska huvuddomaren i finalen kommer att stävja fult spel och att hon har god kontroll på om Kanada försöker köra på Kim Martin med flit.

- Jag är inte alltför nöjd med domarinsatsen i tidigare möten med Kanada. Det verkar som att det är en regelbok för Kanada och en annan för oss, säger Peter Elander.

Om Kanada kör på Kim Martin kommer Damkronorna inte stå att titta på.

- Nej, nej. Vi har flera i laget som kan stå upp. Vi har Kicki Lundberg och Joa Elfsberg som inte är rädda för någon. Kicki är en riktig tuffing som till vardags jobbar med motorsåg i skogen, säger Elander.

Utlovar hämnd...

Det värsta som kan hända för Damkronorna är givetvis att Kim Martin blir skadad i en situation där kanadensiskorna gått rakt och hårt på mål.

Men då utlovar Peter Elander hämnd på ett osvensk sätt.

- Får de bort Kim har de vunnit mycket. Skulle det hända får Kanada ta priset och då är det dubbelt så hårt tillbaka som gäller. Då tror jag inte Hayley Wickenheiser spelar så många byten till, säger Peter Elander och skickar en varningens finger till Kanada inför kvällens OS-final.

Elanders fem punkter - så ska kanada besegras

Tomas Ros