Svenkbåten i blixtdrama

SPORTBLADET

Serviceman nära träffas av blixten – läs Magnus Woxéns berättelse

Motgångana fortsätter för svenskägda Ericsson Racing Team i Ocean Race.

När servicemannen Tim Deanarbetade med maste slog blixten ner bredvid båten och Dean fick svårt chockad föras till sjukhus.

Läs svenske besättningsmannen Magnus Woxéns egen berättelse hör på sportbladet.se

Foto: Magnus Woxén.

Vi har haft en del skador och mindre frakturer så här långt i tävlingen. Men det värsta hittills inträffade här i Melbournes hamn. Vi hade en kille - Tim Dean – från vårt servicegäng i land, uppe i masten när han överraskades av en häftig åskskur.

Tim försökte snabbt ta sig ner men hann inte. En blixt slog ner bredvid båten och gick sedan via skrovet upp i masten. Tim fick föras till sjukhus men utan allvarliga skador – förutom att han chockades rejält.

Just nu går vi och väntar på söndagen och starten för tredje och fjärde etappen av Volvo Ocean Race. Det blir så att de här två etapperna nästan går i varandra. Först kappseglar vi från Melbourne i Australien till Wellington på Nya Zeeland, vilket bör ta cirka fyra dygn. Där stannar vi bara två dygn vilket känns som ett depåstopp innan vi ger oss i kast med den tyngsta och svåraste etappen, från Wellington, runt Kap Horn och sedan upp mot Rio de Janeiro. Det bör ta två-tre veckor.

”En grym besvikelse”

Hittills är tävlingen en grym besvikelse och jag och mina kompisar ombord längtar efter revansch. Första etappen från Spanien till Sydafrika var gränsfall att vi klarade av och den andra etappen mellan Sydafrika och Australien tvingades vi ju bryta. Nu måste vi bara gå i mål och vi ska helst vara med i toppen. Det ska bli oerhört skönt att komma iväg. Det känns som om vi varit här i Australien alltför länge.

Hydralikkolvarna som reglerar svängkölen är utbytta och det ska inte ge oss några problem, Men vi vet att det kommer att bli extremt tufft och den här gången har vi packat ordentligt med skyddskläder, gummihandskar och liknande. Jag har rundat Kap Horn en gång tidigare och jag vet att de här vattnen bjuder på mycket jobbigt väder med två-gradigt havsvatten som ständigt sköljer över båten, dygn efter dygn. Det går inte att härda ut utan ansiktsskydd. Det är som tusentals iskalla nålar som ständigt sticker dig i ansiktet.

Men vi är redo och ”tack vare” att vi inte seglade andra etappen är vi mer utvilade och i fysisk bättre form än någonsin tidigare. Vi har tränat hårt och ätit bra. Vi har inget att skylla på om det inte skulle gå bra.

Magnus Woxén ([email protected])