Anjas vän i svår krasch i dag

SPORTBLADET

Favoriten Lindsey Kildow skadad – Forsyth till operation

1 av 7 | Foto: Svt
Ryggskadad OS-guldfavoriten Lindsey Kildow skadades i dagens tidsträning i störtlopp. Hon befaras ha skadat knä och rygg och har förts till sjukhus.

San Sicario/Stockholm

Såväl utmanaren Lindsey Kildow och regerande OS-guldmedaljören Carole Montillet-Carles som kanadensiskan Allison Forsyth kraschade svårt i dagens tidsträning i störtloppet.

Amerikanskan Kildow fördes till sjukhus med helikopter med knä- och ryggskador.

Troligtvis missar både hon och fransyskan störtloppet medan det är helt klart att Forsyth inte tävlar på onsdag.

Ska dagens tidsträning i störtloppet ha skördat två av de främsta OS-guldkandidaterna? Det såg väldigt otäckt ut när Carole Montillet-Carles handlöst kastades in i skyddsbarriären och lika illa när Lindsey Kildows knän vreds och när hon slog i med ryggen före i den isiga backen.

Kildow flögs efter kraschen med helikopter till sjukhus i Turin och Carole Montillet-Carles fördes bort med bår till läkargruppen i Sestriere.

Franske landslagsledaren Gerard Rougier tvivlar på att hon kan ställa upp i störtloppet.

– Det kommer att bli svårt. Hennes mage ska undersökas med ultraljud och hennes rygg ska kontrolleras, sade Rougier till Reuters.

Tappade kontrollen

Den 32-åriga fransyskan tappade kontrollen efter ett hopp medan 21-åriga Kildows vänsterskida skar ut på flacken och hon föll omkull handlöst i hög fart. Hennes högerknä vreds runt i en otäck vinkel och slog hårt i underlaget flera gånger innan hon efter en luftfärd slog i med ryggen.

Hon vred sig i smärtor medan räddningspersonal skyndade till för att hjälpa henne och tårarna strömmade på kinderna när hon fördes bort och iväg med helikopter.

Kanadensiska Allison Forsyth var den som drabbades värst i vurporna. Forsyth sträckte ett ligament i ena knäet och har redan åkt hem till Kanada där operation väntar.

"Klart man påverkas"

De fyra svenska åkarna i störtloppet kom ner utan problem, men var inte oberörda av dagens händelser:

– Det är klart att vi påverkas av att det händer olyckor, det blir ju stopp direkt på startandet, sade Anja Pärson, som skulle ner fyra nummer efter Lindsey Kildow. Men det är en stor skillnad för hur man känner om det är backen och förhållandena som är orsaken till fallen, eller om det är dom själva som gör misstagen. Är det egna misstag så är det lättare att fokusera på sin egen insats, sade hon till TT.

Svåra förhållanden

Jessica Lindell Vikarby vittnade om de svåra förhållandena och den greppiga snön:

– Det var svårt, man hade inte riktigt koll över skidorna i dag, sade hon till TT.

Anja Pärson gick in som femte i dagens tidsträning efter en fjärdeplats igår. Nike Bent var åtta medan Jessica Lindell Vikarby och Jeanette Hargin inte var bland de tjugo bästa.

Robert Triches, Daniel Lagerqvist