Laul: Den meste var också den bäste

SPORTBLADET

”Klassiskt mål – och ett bittert ögonblick”

1 av 22 | Foto: Den 12 december meddelade Erik Hamrén att Anders Svensson slutar i landslaget. Totalt blev det 148 matcher i Blågult.

Den meste var också en av de bäste.

Av 2000-talets fem blågula giganter återstår nu bara Zlatan Ibrahimovic i landslaget.

Fredrik Ljungberg försvann först. Sedan Henke Larsson. För ett år sedan tackade Olof Mellberg för sig. I dag gjorde Anders Svensson samma sak.

Tillsammans med Zlatan Ibrahimovic har denna kvintett spelat avgörande roller under en av de mest framgångsrika epokerna i svensk landslagshistoria; nämligen det -00-tal då Sverige kvalificerade sig för fem raka mästerskap.

Anders Svensson debuterade redan hösten 1999 i en träningsmatch mot Sydafrika. Han började slå sig in i startelvan under kvalet till VM 2002 men bänkades i premiären till förmån för Magnus "Turbo" Svensson, något som väckte starka reaktioner då.

På den tiden representerade Svensson framtiden och kreativiteten, och efter att han väl hade fått hoppa in mot England gick han inte att peta.

Frisparken mot Argentina i den avgörande gruppspelsmatchen är ett av mest klassiska målen i svensk fotbollshistoria – snurrfinten och stolpskottet mot Senegal i åttondelsfinalen ett av de bittraste ögonblicken.

Anders bildade under många år ett högklassigt innermittfältspar ihop med Tobias Linderoth, de kände varandra väl från tiden som "pannbandsligan" i Elfsborg på tillsammans med Fredrik "Bella" Berglund vars landslagskarriär aldrig fick samma utväxling.

Under VM 2006 kom Anders Svenssons första stora motgång.

Ett misstag att peta honom

Fans och medier ville se Kim Källström i mittfältsrollen bredvid Linderoth, och efter 0-0 mot Trinidad & Tobago i premiären fick Anders mycket kritik. Sportbladet startade en olycklig kampanj som visserligen inte gick ut på att peta Anders utan att Kim skulle in – det var så det formulerades av dåvarande krönikören Lasse Sandlin: Spela med Anders OCH Kim, skrev Sandlin.

Men när även många fans vände sig emot Svensson och förbundskapten Lasse Lagerbäck hävdade att Anders påverkades av det yttre trycket, var det Källström som fick starta de tre följande VM-matcherna.

Anders tog tillbaka landslagsplatsen i bragdmatchen mot Spanien på Råsunda följande höst och behöll den sedan i fem år till – bara en sådan sak.

Tyvärr var Anders petad i EM-premiären 2012 när ett Sverige fullt av debutanter darrade mot Ukraina (1–2). Även om förbundskapten Erik Hamrén aldrig erkänt det, är det uppenbart att det var ett misstag att inte starta med Svensson, det bekräftades om inte annat av att Anders sedan spelade de två följande matcherna och tillhörde Sveriges bästa

Efter EM trodde nog många att Svensson hade gjort sitt men varför skulle han?

Anders klev fram så sent som i höstas, och när Rasmus Elm var skadad och Sverige behövde vinna mot Irland, Kazakstahn och Österrike, ja då var Svensson med och fixade Sveriges playoff-biljett.

I samma veva passerade han Thomas Ravelli som Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, rekordet stannar på 148 matcher vilket är en smått sensationell siffra för en innermittfältare.

Jag träffade Anders i måndags och intervjuade honom och förstod vartåt det barkade. Ja Anders sa det rent ut:

– Det logiska är att jag slutar.

Ingen hittar Zlatan som han

Anledningen är att Sverige inte spelar tävlingsmatcher igen förrän i september, och då är det bara någon månad kvar på hans sista (?) kontrakt med Elfsborg. Anders berättade att han fortfarande brinner för landslaget så mycket att det på sätt och vis är det som gjort att han kört vidare i klubblaget så här länge.

– Med all respekt för allsvenskan, att få den kicken att spela inför 50 000 åskådare, det är jävligt roligt, sa Anders.

Men hur mycket Anders än kommer att sakna landslaget – och landslaget att sakna honom – tycker jag att beslutet är fattat vid exakt rätt tidpunkt.

Trots att Anders är 37 år har han gång på gång visat att han fortfarande är en av Sveriges bästa fotbollsspelare. På sin position, sett till passningsspelet, är han rentav den allra bästa. Ingen hittar Zlatan som han.

Det är så vi borde minnas Anders Svensson.

Och eftersom beskedet kom här och nu:

Det är så vi kommer att minnas Anders Svensson.