”Världens åttonde underverk” rivs

1 av 7 | Foto: Astrodomes innandöme 1965, invigningsåret.
SPORTBLADET

”Världens åttonde underverk” går i graven.

En renovering av Astrodome, som invigdes 1965 under pompa och ståt, har röstats ner av Houstons invånare.

Den klassiska arenan ska rivas.

Den 3 januari 1962 togs det första spadtaget i bygget av vad som skulle bli världens modernaste arena.

Drygt tre år senare, den 9 april 1965, invigdes Houstons stolthet Astrodome – och blev direkt en symbol för staden och dess ”inget är omöjligt”-anda.

Jätteanläggningen – med kapacitet för omkring 60 000 åskådare – påkostades med alla möjliga uppseendeväckande finesser, och var den första kupolformade multiarenan. Därför fick den också smeknamnet ”Världens åttonde underverk”.

Mängder av stora sportstjärnor – såsom Muhammad Ali och Michael Jordan – har briljerat i Astrodome genom åren. Detsamma gäller världsartister som Elvis Presley, Bob Dylan och Michael Jackson, för att bara nämna några.

Arenan är förstås även förknippad med basebollaget Houston Astros, döpt efter Astrodome, och konstgräsunderlaget ”AstroTurf”.

Tappat dragningskraft

Men tiden hann ikapp det ikoniska monsterbygget. Nya, modernare arenor har sedan länge degraderat Astrodomes ställning och dragningskraft.

Inte sedan 1999 – då Houston Astros flyttade – har ett professionellt sportlag haft arenan som hemmaborg, och under 2000-talet lyser betydande evenemang med sin frånvaro.

2005 spelade Astrodome en viktig roll som tillfällig boplats för nödställda efter orkanen Katrinas ödeläggelse – men därefter har den forna stadssymbolen mest stått och förfallit.

För en knapp månad sedan, den 8 november, röstades ett förslag ner av Harris Countys invånare om att göra om arenan till en gigantisk konferensanläggning. I stället står det nu klart att Astrodome kommer att rivas, med start den 8 december.