Här slår han Bubkas omöjliga världsrekord

avPatrik Brenning

Raderade 21 år gamla rekordet: ”Jag är fortfarande i luften...”

1 av 14
Fransmannen Renaud Lavillenie slog på lördagskvällen Sergei Bubkas 21 år gamla världsrekord i stavhopp när han flög över 6.16 i ukrainska Donetsk – inför ögonen på stavhoppslegendaren.

Det var rekordet ingen skulle kunna slå.

Nu är det slaget.

På Sergej Bubkas egen hemmaplan i Ukraina hoppade Renaud Lavillenie 6,16 i stavhopp.

”Det är otroligt. Jag är fortfarande i luften...”, skriver fransmannen på Twitter.

Bubka.

Sergej Bubka är en av friidrottens allra största genom alla tider. Utomhus har ukrainaren världsrekordet på 6,14 som anses mer eller mindre oslagbart. Inomhus var det ännu värre.

Den 21 februari 1993 hoppade Bubka 6,15 vid en tävling i Donetsk. I samma stad, inför ögonen på Bubka, slog på lördagen Renaud Lavillenie det oslagbara rekordet, skriver Le Monde.

”I mitt första försök”

”VÄRLDSREKORD!!! 6,16 i mitt första försök. Det är otroligt. Jag är fortfarande i luften...”, skriver 27-åringen på Twitter.

Det kommer ta ett tag för mig att komma tillbaka till jorden igen. Det här är otroligt. Det är ett mytomspunnet världsrekord och att klara det i första hoppet, utan att ens nudda ribban... Det finns inget att säga, säger Lavillenie i franska tv-kanalen BFM TV.

Sergej Bubka njöt också på läktare.

– Det här är en fin dag, en fantastisk prestation. Jag är väldigt glad att Renaud slog rekordet i men hemstad där jag klarade 6,15. Jag är glad och stolt över honom, säger Bubka.

Lavillenies personbästa utomhus är på 6,02 så lördagens resultat slår ner som en bomb i friidrottsvärlden. Nu har fransmannen, som vunnit ett OS-guld och två EM-guld utomhus, för evigt skrivit in sig i historieböckerna som en av stavhoppets absolut största.

Holm: Kommer ta ett tag att vänja sig

”Det här med att Sergej Bubka inte längre har hoppat högst någonsin i stavhopp... Det kommer ta ett tag att vänja sig vid det... Sergej Bubka har alltså innehaft det totala världsrekordet (högst inne och ute) i stavhopp sedan 31 augusti 1984”, skriver den tidigare höjdhopparen Stefan Holm på Twitter.

Se klipp på rekordhoppet (Obs: Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott