Norge: ”Vi är fortfarande storebror”

avKristopher Karlsson

Nya norska hånen mot Sverige

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
”Det här är inget maktskifte”, konstaterar Northug.

Oddvar Brå konstaterar att svenskarna haft en hel del tur i Sotji medan Frode Estil anser att det får finnas gränser för hur mycket man kan unna ”lillebror”.

Och norska tidningen VG för i bevis att Norge ”fortfarande är storebror”.

VG.NO i dag.

VG konstaterar i dag att ”Sverige krossat oss både i dam- och herrstafetten, vi kan inte valla skidor och det är krisstämpel på norsk längdskidåkning”.

Ja, efter det senaste debaclet i går är det inget större jubel i grannlandet. Men humöret är i varje fall tillräckligt gott för att pika Sverige.

”Kolla här, Sverige! Vi är fortfarande storebror. I varje fall i medaljligan”.

Tidigare skidstjärnan Frode Estil, som själv slet med dåliga skidor i OS 2006, gläds med de svenska framgångarna. Men han är även noggrann med att poängtera att:

– Det måste finnas gränser för hur mycket vi kan unna ”söta bror”. När man får igång flytet kommer det ofta fler medaljer. Och på femmilen är Marcus Hellner lika stor favorit som Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug.

”Inget maktskifte”

I medaljligan för Sotji 2014 återfinns Norge uppe på en andraplats med sina fem guld, tre silver och sex brons. Med det facitet är man precis bakom Tyskland (7-3-2) och hela åtta placeringar framför Sverige med var VG kallar ”fattiga” två guld.

– Det började bra med Martin Johnsrud Sundbys brons och guld till Ola Vigen Hattestad. Men saker och ting måste vända snabbt, det har vi sett, säger Estil till VG.

Petter Northug håller med den OS-guldmedaljören från Salt Lake City.

– Det här är inte något maktskifte, säger Northug.

– Jag tror inte heller att detta är något maktskifte, men svenskarna är bra. Det är väldigt tråkigt just nu, men om vi kan rycka upp oss för de återstående dagarna av OS kommer Norge förmodligen att visa sig vara det bästa landet. Åtminstone bättre än Sverige, fyller Estil i.

”Har bara två guld”

Även tidigare världscupsvinnaren och dubbla VM-guldmedaljören Oddvar Brå vill vara med på ett hörn.

– Petter har plågat svenskarna mycket nu får vi igen med ränta. Men en sak är i varje fall säker: Norge hamnar över Sverige i medaljligan, säger Brå och menar att svenskarna ändå haft en del tur:

– De har haft väldigt mycket stolpe in. Men kom ihåg, de har bara två guld. Dessutom var det nog inte många som trodde att Sverige skulle göra det så här bra när spelen började.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS