Northland Basket svenska mästare

LULEÅ. Northland Basket har aldrig vunnit SM-guld tidigare. 

Men efter en riktig rysare fick laget äntligen fira inför ett kokande Luleå Energi Arena.

– Det är helt otroligt att få göra det här inför den här publiken, säger Katie Bussey.

Northland har varit i fem finaler men aldrig vunnit ett SM-guld. Inför 3 000 personer i Luleå Energi Arena hade de chansen att ta sitt första.

Det märktes dock att det låg finalnerver i luften. Båda lagen stod för flera turnovers i den första perioden och de flesta poängen gjordes på straffkast. I den andra drog Norrköping Dolphins ifrån. Bortalaget ledde som mest med nio poäng, men Northland krympte avståndet till 41-34 i paus.

Trea direkt

Norrköping satte dock en trea direkt i tredje och ledde med tio poäng. Men Northland jobbade sig tillbaka i matchen tack vare stjärnorna Anna Barthold, Katie Bussey och Brittany Smart. Med en och en halv minut kvar av perioden tog Northland över ledningen efter att Smart satt en trea till 52-51. Inför den sista perioden ledde hemmalaget med fyra poäng, 58-54.

”Dansa hela natten”

Det blev en riktig rysare, med en minut kvar av matchen var ställningen 70-70. Med 30 sekunder kvar ledde Northland med 73-72, men Norrköping hade bollen. Dolphins blåstes dock av för 24 sekunder och Northland kunde vinna första SM-guldet efter 76-72.

– Det är helt otroligt att få göra det här inför den här publiken. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Katey Bussey.

– vi har haft oddsen emot oss hela tiden, men vi lämnade våra hjärtan på planen och vände det här.

Hur ska ni fira?

– Vi ska dansa hela natten.

Stor hjälte blev lagkaptenen Anna Barthold som även utsågs till årets efter matchen.

– Det är helt underbart. Det var en tuff match, en bra match för publiken att se. Men när slutsignalen gick förstod jag att det var SM-guld. Jag har vunnit många titlar, men det är många kompisar som sagt att jag inte har något SM-guld, men nu har jag fått det. Den kommer att få en speciell plats.

Se höjdpunkter här!

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN