Duplantis blåst på sitt nya världsrekord

Arrangörsskandal uppdagad efter tävlingen: Ett oskyldigt offer

Armand Duplantis blir blåst på sitt nya juniorvärldsrekord i stavhopp efter en stor arrangörsskandal, skriver friidrott.se.

Sprintarna som håller upp ribban var för långa på ställningen i amerikanska Reno.

– Det finns få saker som man berörs av så mycket som när en aktiv blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel, säger experten A Lennart Julin till Sportbladet.

Det var natten till lördag svensk tid som stavhopparen Armand Duplantis slog till i en inomhustävling i amerikanska Nevada. Svensken hoppade 5,83 meter och satte därmed ett nytt juniorvärldsrekord inomhus och ett nytt svenskt inomhusrekord för seniorer.

Men nu blir Duplantis blåst på rekordet.

”Snddade bara vid ribban”

Enligt friidrott.se har noteringen strukits från de officiella listorna sedan det uppdagats att tävlingen använt en felaktig hoppställning. Sprintarna, som håller upp ribban, var två centimeter för långa och rekordet kan därför inte godkännas.

– Det finns få saker som man berörs av så mycket som när en aktiv blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel. Det är inte första gången det inträffar men varje gång är det väldigt sorgligt för alla berörda, säger experten A Lennart Julin till Sportbladet.

Bedömer du att Duplantis rekordhopp hade godkänts även om sprintarna varit kortare?

– Ja, han snuddade bara vid ribban så den gungade till. Den rörde sig ju inte. Men grejen är ju att han kan ha varit på ribban kraftigare under något tidigare hopp under tävlingen på väg fram till rekordet. Då kanske det hade blivit en rivning där som gjort att... Och så vidare. Hela tävlingen har ju genomförts med felaktiga omständigheter.

”Kan bara hända i USA”

Avslöjandet är genant för arrangören men har också sin förklaring, berättar A Lennart Julin. När sprintarna kortades från 7,5 till 5,5 centimeter 2003 valde den amerikanska high school-friidrotten att ändå fortsätta med det gamla reglementet.

– Du kan inte hitta de här sprintarna någon annanstans i världen. De är ur trafik sedan 15 år överallt utom i USA. Det är bara i USA det här kan hända, säger Julin.

Armand Duplantis får nu trösta sig med att det även är han som har det gamla juniorvärldsrekordet, på 5,82 meter, som alltså nu fortsatt räknas som gällande rekord.

– Samtidigt vet ingen om han kommer hoppa högre igen och det var inte bara ”Mondo” som drabbades heller. Killen som kom tvåa (amerikanen Devin King) klarade kvalgränsen till inomhus-VM men nu nu blir ju inte det giltigt heller.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.