Halfvarsson på pallen i OS-genrepet

SPORTBLADET

Tanken var inte ens att han skulle köra i Seefeld.

Men Calle Halfvarsson fick med sig en ny pallplats i OS-genrepet – trots den taktiskamissen.

– Hade det varit OS hade jag inte åkt först, säger han.

Teodor Peterson åkte ut redan i kvalet och Oskar Svensson, Karl-Johan Dyvik och Karl-Johan Westberg försvann i kvarten. Men Calle Halfvarsson tog sig hela vägen till final. 

Svensken har haft en otursförföljd säsong med flera vurpor och har också besvärats av magproblem. Men sedan Halfvarsson fick diagnosen IBS för tre veckor sedan verkar det ha vänt.

Förra helgen i Planica var Halfvarsson på pallen i distansloppet och i OS-genrepet kom en ny pallplats.

Spurtade ner Pellegrino

Svensken imponerade i kvarten och var den enda som kunde följa Johannes Hösflot Kläbo. I semin slutade Halfvarsson trea, men tog sig vidare på tid.

Det blev en avvaktande final, ingen ville vara först utför backen men Halfvarsson tog till slut täten. Svensken flera åkare utnyttjade suget och tog sig förbi svensken som gick in som fyra på upploppet.

Där kunde ingen hota säsongens stora utropstecken Johannes Hösflot Kläbo, men Halfvarsson spurtade ner Federico Pellegrino och tog tredjeplatsen efter Lucas Chanavat.

– Jag gjorde två taktiska misstag i semifinal och final där jag har lite för dåligt tålamod, säger han och fortsätter:

– Jag tänkte att det blir pinsamt om vi ska stå där och vänta. Men hade det varit OS hade jag inte åkt först, jag visste ju att jag skulle bli omkörd. Men jag får ändå vara nöjd med en tredjeplatsen.

Hur ska du kunna ta Kläbo?

– Alla vet att han är i en egen division. han leker med oss och det ska nog till någon magi om jag ska ta honom. Men jag kommer inte att vika ner mig. Jag känner att jag är ett snäpp vassare på klassisk sprint och jag ska absolut försöka utmana honom.

”Har fått prioritera om en hel del”

Tanken var från början inte ens att Halfvarsson skulle köra i Seefeld, men magproblemen har gjort att upplägget inför OS har blivit ett annat.

Svensken kör dock inte söndagens 15 kilometer klassiskt utan kommer i stället att vila upp sig inför avresan till uppladdningslägret i Sapporo.

– Vi har fått ändra rätt mycket i planen och prioritera om en hel del. Resan ner i går var lite tajt inpå, men det gick ju bra. Nu ska jag ta det lugnt i morgon innan resan till Japan på måndag, så jag känner ingen panik inför OS, säger han.

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM