Norska försvaret av kroatiske coachen

avErik Karlsson, Staffan Dickson

Lino Cervar tillåts coacha sitt Kroatien i morgondagens match mot Norge – trots den omtalade händelsen mot Vitryssland.

Hemmatränaren straffas i stället med 3 000 euro i böter.

– Som jag ser det borde han inte straffas, sa norske landslagschefen Christian Berge innan beslutet var taget.

Det var i slutminuten mellan Kroatien och Vitryssland som Kroatiens rutinerade tränare Lino Cervar sträckte ut en hand och stoppade vitryske spelaren Artur Karavatski när bortalaget jagade kvittering.

– Det är riktigt dåligt gjort. Det är åt helsike, utbrast Martin Frändesjö och fortsatte:

– Det blir efterspel på det. Det blir kul att se hur de behandlar den här protesten mot värdnationen. Jag har aldrig sett något liknande, där klev han över alla gränser.

Lino Cervar själv förklarade sig så här:

– Jag råkade fånga honom. Det var av misstag. Du vet, jag rör mig från höger till vänster när mitt lag spelar och råkade komma emot honom i mitten. Det var inget jag ville.

Foto: TT
Lino Cervar och Bjarte Myrhol.

Även i Norge yrkade tv-experter på avstängning, men det norska landslaget, som möter Kroatien i morgon, ville inte se Cervar avstängd.

– Jag tycker inte han höll fast någon. Han är kanske på honom, men det förstör inte något. Enligt mitt sätt att se ska han inte straffas, sa landslagschef Christian Berge till norska Dagbladet.

– Om han överhuvudtaget ska straffas så räcker det med böter. Han bör få göra färdigt sitt jobb här på EM, fortsatte Berge.

Rutinerade mittsexan Bjarte Myrhol höll med.

– Det kokar i hallen. Det har skett värre saker på en handbollsplan. Backar vi tiden 15 år hände sådant här nästan varje dag, sa han.

Och norrmännen fick sin vilja igenom. Cervar straffas visserligen för incidenten – men bara med böter. Kroatiens tränare döms att betala 3 000 euro, knappt 30 000 kronor, meddelar tävlingens disciplinnämnd.

ARTIKELN HANDLAR OM