”Satte nog större spår än vad jag trodde”

Foto: Bildbyrån/Getty Images

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Farthoppet Felix Monsén blev inte uttagen till OS. 

Nu berättar han hur David Poissons dödsolycka har påverkat säsongen. 

– Jag stod på start när det hände. Det satte nog större spår än vad jag trodde, säger 23-åringen. 

Felix Monsén är Sveriges största farthopp på herrsidan. 23-åringen har tagit poäng i två världscuptävlingar den här säsongen, men när Sveriges olympiska kommitté tog ut sista deltagarna till OS i Pyeongchang fanns han inte med. 

– Vi nominerade honom och ville att han skulle få åka. Vi vet att det är viktigt om han ska kunna vinna 2022 var det viktigt för oss att han åkte. Men det är ett olympiskt evenemang och det är inte vi som bestämmer, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Kraschade in i träd

Monsén har varit 23:a som bäst den här säsongen och har inte levt upp till SOK:s placeringskrav men hade kunnat tas ut på framtidskriteriet. 

– Jag visste att jag inte hade levt upp till kriterierna som krävdes, men jag hade ändå i tanken att de kanske skulle ta ut mig för lite erfarenhet för framtiden. Men det är inte så att jag är superbesviken heller, jag accepterar verkligen uttagningen, säger Monsén. 

Säsongen har inte gått som han har tänkt sig. En av anledningarna är franske fartspecialisten David Poissons dödsolycka. 

Poisson kraschade in ett träd under en träning i kanadensiska Nakisa den 13 november och Monsén var på plats och tränade med fransmännen när olyckan ägde rum. 

– Jag stod på start när det hände. Det var en tuff period i Nordamerika. Det satte nog större spår än vad jag trodde att det skulle göra och har påverkat säsongen mer än det skulle, säger Monsén.

”Lätt att stänga in känslor”

23-åringen har stöttas av vänner, familj och fått hjälp av sin mentala tränare, men tragedin har ändå varit svår att skaka av sig. 

– Jag åker runt själv. Jag har ingen från Sverige som är med i laget. Det blir lätt att man kanske stänger in känslor och sådant mer än man hade gjort om man hade haft någon i laget att prata med. 

Monsén är dock fast besluten att inte låta olyckan göra honom rädd för det han älskar. 

– En olycka kan hända när du sitter i en bil eller när som helst. Om något sådant här ska hämma mig kommer jag inte kunna göra någonting. Det har inte med störlopp att göra, det är ren och skär otur. Olyckligtvis hände det just då, men det ska inte gå ut över att jag tycker att det är kul att köra störtlopp, säger han. 

OS-höjdarna du inte får missa 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint