Haglund hyllades på Friidrottsgalan

"Varit en förebild för många"

Bara dagar efter Linda Haglunds död samlades Friidrotts-Sverige för att prisa årets friidrottare.

Men först hyllades Sveriges första kvinnliga friidrottsstjärna som en förebild för de som går i hennes fotspår i dag.

– Det är hennes rekord som jag alltid jagat och jagar fortfarande. Det är klart att hon blir en förebild på det sättet, säger Moa Hjelmer.

Det var i lördags som Linda Haglund, en av de berömda "56:orna", dog på Södersjukhuset i Stockholm efter en tids sjukdom.

När friidrotts-Sverige i kväll samlades på Friidrottsgalan i Stockholm inleddes kvällen med en hyllning till den förre storsprintern.

Förbundets generalsekreterare Stefan Olsson höll ett tal från scenen innan en kort film med några tillbakablickar från Haglunds karriär visades på storbildsskärmen vid scenen.

– Som Sveriges första kvinnliga friidrottsstjärna har hon varit en förebild för många friidrottare, framför allt kvinnliga. Kanske mer än vad man kan tro, sa han bland annat från scenen.

"En era är förbi"

Moa Hjelmer instämde.

– Det är hennes rekord som jag alltid jagat och jagar fortfarande. Hon är Sveriges snabbaste kvinna genom tiderna. Det är klart att hon blir en förebild på det sättet, säger Moa Hjelmer, som tävlar på 200 och 400 meter.

– Jag kände henne inte personligen, men det känns som en era är förbi, säger 25-åringen.

Experten A Lennart Julin beskriver Linda Haglund som en supertalang utöver det vanliga och säger att det i dag bara finns en friidrottare i Sverige som nuddar vid det.

"Särklass största"

– Jag kommer minnas henne som den, i alla fall då, i särklass största sprintertalang vi någonsin haft. Hon var i en SM-final när hon var 14 och med i OS när hon var 16. Irene Ekelund är den enda som är i närheten av vad Linda var.

18-åriga Ekelund har själv ingen relation till Haglund eller hennes karriär men har stenkoll på vad det är för tider den forna storsprintern sitter inne på.

– Det är jättesynd att hon gått bort, hon var inte gammal heller.

– Jag har faktiskt ingen relation till henne, det enda är att jag har satsat på att ta hennes rekord och det ska jag ta.

Haglund, som blev 59 år, innehar fortfarande de svenska rekorden på 100 meter (11,16), 200 meter (22,82) och 60 meter inomhus (7,13).

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.