Goitoms snilleblixt knäckte Hammarby

Publicerad 2015-05-05

Videogenomgång i paus – då fick Henok Goitom en snilleblixt.

Sedan klev stjärnan ut och avgjorde derbyt med ett drömmål.

– Grymt skönt, säger han.

Följ ämnen

Våren 2013 började AIK storsatsa på videoanalys.

Ulf Kristiansson – tidigare anställd på förbundet – hämtades in och fick i uppdrag att börja ta fram klipp och sekvenser som spelarna sedan kan analysera.

Sedan dess har ”Gnaget” haft videogenomgångar både inför, efter – men även under matcherna.

Så även i derbyt mot Hammarby i går.

”Lite väl aggressiva”

Det var då Henok Goitom fick en snilleblixt.

– Vi tittade egentligen på andra sekvenser och situationer, men jag upptäckte att deras mittbackar var lite väl aggressiva i lägen där de inte behövde vara det, och tänkte att vi borde kunna skapa lägen genom väggspel, förklarar Goitom.

Sedan klev 30-åringen – som inledde på bänken på grund av en känning i ryggen, men som byttes in till den andra halvleken efter att Nabil Bahoui skadat sig – ut och iscensatte ett drömanfall fram till 1-0.

Hur målet gick till?

Ett väggspel med Fredrik Brustad.

– Ja, det som vi hade pratat om att utnyttja, säger Goitom, som ger målet Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus i betyg.

Efter inhoppet hyllas AIK-stjärnan stort. Markus Johannesson – expert i SVT:s ”Fotbollskväll” – anser till och med att anfallaren nu förtjänar en chans i landslaget.

”Var väldigt nära förut”

Men Goitom tvivlar.

– Det där har jag lagt ner för länge sedan. Jag tyckte att jag var väldigt nära då jag spelade i Valladolid i La Liga och gjorde tio mål, men sedan dess har jag inte ens tänkt på landslaget, säger han.

Om frågan kommer då?

– Jag stänger väl inga dörrar, men jag gillar inte att prata i termen ”om”. OM jag hade en miljard, vad hade jag gjort då? Nä, det är bättre att fokusera på nuet, säger Goitom.

AIK vann till slut derbyt med 2-0 efter att 18-årige mittbacken Noah Sonko Sundberg tryckt in tvåan med kvarten kvar att spela.

– En obeskrivlig känsla att få göra mål i ett derby, säger Sonko Sundberg.

För AIK – som klättrar till en fjärde plats i tabellen – var det också en revansch efter cupderbyförlusten mot Hammarby i början av mars.

– Grymt skönt, inte bara för oss spelare utan för hela klubben. Förhoppningsvis ger det oss en boost, säger Henok Goitom.