Sveriges skarpaste fotbollshjärna - räcker inte det?

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Bergström: Ett underbart porträtt av Tord Grip - men bilden är delvis skapad i Alandhs hjärna

Foto: SVT

Tom Alandhs dokumentär om Tord Grip visar upp en åldrad man som längtar tillbaka till en oskuldsfull tid då pengar inte styrde.

Mannen är tyvärr inte Tord.

Mannen är Tom Alandh.

"Ur Svennis skugga" bjuder på årets vackraste tv-minut.

Tord Grip sitter vid ett fönster med dragspelet i knäet. Fingrarna trippar över basknapparna, bälgen komprimeras stilla. Tord blickar ovanför kameran, kanske mot reportern, kanske mot evigheten.

I am strong when I am on your shoulders, sjunger han med vibrato. Engelskan låter inte särskilt engelsk trots tio års arbete i landet.

Tonerna klingar av, Tord berättar att låten heter You raise me up. Han upprepar titeln så att ingen missar, och sedan rullar eftertexterna.

Slutscenen är makalös. Tyvärr rundar den av ännu ett porträtt som inte kommer den store fotbollstänkaren på djupet.

Kärlek, fotboll och bagarjobb

Tom Alandh läste i fjol Robert Lauls intervju med Tord Grip. SVT:s mästerjournalist la texten på minnet, besökte 76-åringens lägenhet på Östermalm, såg dragspelet i ett hörn, satte i gång filmandet och hade några månader senare en färdig dokumentär.

Resultatet är ett trevligt hoppande mellan arkivbilder och Grips nuvarande uppdrag som assisterande förbundskapten för Kosovo. Sömlöst rör sig porträttet från uppväxten, bagarjobbet, den aktiva karriären, kärleken och vänskapen till Svennis.

Men Alandh faller i en välkänd fälla när han närmar sig Tord Grip och Sven-Göran Eriksson. Det är så enkelt att se dem som motsatser: är Svennis en maktkåt, pengakåt och kvinnokåt gubbtjuv måste Tord vara en anspråkslös, frikostig och rar farbror.

Frågorna till Grip är snarare insmickrande än inkännande. Är du blygsam? Spelar pengar någon roll? Ställer du alltid upp när folk frågar? Är du en snäll människa? Kan man säga att du representerar ett folkhem i Sverige som inte längre finns?

Ett underbart möte

Frågorna om Svennis är tvärtom spefulla. Han jobbar inte ideellt? I sina memoarer ägnar han ett rätt magert kapitel åt dig, skulle du skriva ett längre om honom? Alla damer runt Svennis då?

I en timme karvas olikheterna fram tills vi har fått två karikatyrer. Grip har haft tjugo tränaruppdrag runt jorden, Svennis arton, ändå är den första driven av altruism och den andra av segrar. Välgöraren har ledsamt nog hamnat i karriäristens kölvatten, så att de fortfarande är vänner ter sig obegripligt.

Vad som exempelvis inte nämns är att Grip lånar ut sitt namn till en sportresebyrå som tar 7500 kronor för flyg och finbiljetter till Barcelona-PSG om en månad. Vi får bara veta att pengar absolut inte spelar någon roll för honom.

Inte heller får Grip några följdfrågor när han går emot en ledande fråga och visst säger sig vara elak ibland.

Det finns bara plats för ett underbart möte, för ljuvliga dragspelsscener, för ett hjälteporträtt som delvis är skapat i Tom Alandhs huvud.

Det är beklagligt. Och tyvärr är vi många, jag också, som tidigare har gjort samma misstag.

Räcker inte det?

Tord Grip har 30 år som tränare i toppfotbollen. Han har tjänat många välförtjänta miljoner, inget fel med det, och skaffat sig meriter från sex landslag och två storklubbar. Han är snäll ibland och hård ibland. Han gillar att vinna mer än att förlora. Bilden behöver inte parfymeras mer än så, lika lite som Svennis bedrifter ska solkas ner av vilka han har legat med.

De två är bland Sveriges skarpaste fotbollshjärnor någonsin. De är vänner som ringer varandra tvärs över jorden när de inte jobbar tillsammans. De har en liknande fotbollssyn och troligen går det fyra likheter på en olikhet. Räcker inte det?

Fotnot: "Ur Svennis skugga" sändes på SVT2 torsdag klockan 20.00. Dokumentären finns på SVT Play.

Publicerad: