Stensons ilska – efter jättemissen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Är chockad – aldrig sett något liknande”

1 av 5

Henrik Stenson jagade segern FedEx Cup.

Då kom raset – efter en jättemiss på näst sista hålet.

– Jag har aldrig sett honom göra något liknande, säger kommentatorn Tommy Billberg i Viasat Golf.

39-årige Henrik Stenson fick en flygande start på Tour Championship – den sista deltävlingen i FedEx Cup-slutspelet – och var i ledning efter två rundor.

Då satte svenskens mardrömsmotståndare, Jordan Spieth, plattan i mattan och plockade fram sin bästa golf. Amerikanen var två slag före Stenson när de gick ut i ledarboll under söndagens avslutning och det ville till något utöver det vanliga om den svenske världsstjärnan skulle snuva Spieth på segern, och de drygt 80 miljonerna som den innebär.

”Aldrig sett förut”

Stenson hade trots allt lite vittring inför det näst sista hålet. Han var tre slag bakom Spieth – men stod för ett ödesdigert misstag på den 17:e hålet. Stenson slog en ”socket” rakt ut i publiken på sitt andraslag och kastade sedan ner klubban i bagen i frustration.

– Vad är det som händer? Jag har aldrig sett Stenson slå ett sådant slag förut. Vi brukar lyfta fram Henrik som en av de bästa spelarna med järnklubbor och så slår han en socket. Jag är helt chockad, säger kommentatorn Tommy Billberg i Viasat Golf.

”Väldigt ovanligt”

Expertern, och förre toppspelaren Per-Ulrik Johansson, fyller i:

– Det är väldigt ovanligt att sådant här händer. Det kan ha berott på osäkerhet, vi såg att Henrik stod och valde mellan två klubbor. Men jag har aldrig heller sett honom slå ett sådant slag förut, säger han.

Misstaget renderade i en dubbelbogey och Spieth vann tävlingen på totalt nio under par. Stenson blev delad tvåa tillsammans med Danny Lee på fem under par.

Svensken avslutade dock med stil då han sänkte en lång birdieputt på det 18:e hålet. Dessutom belönas han med 25 miljoner kronor för andraplatsen och han hyllas också av sin överman.

– Henrik är en fantastisk spelare och en riktigt bra vän. Han kom fram och gjorde en ”fist-bump” (på det elfte hålet, red.anm) vilket visar vilken karaktär han är, säger Jordan Spieth.

Publicerad: